Vandeurzen: ‘Website om kwaliteit ziekenhuizen te vergelijken tegen eind 2014’
Minister Vandeurzen Foto: BELGA

De consumentenorganisatie Test-Aankoop en de Vlaamse Liga tegen Kanker hebben vrijdag een petitie met 36.328 handtekeningen overhandigd aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), met de vraag om een centrale website over kwaliteit van de ziekenhuizen. Vandeurzen wil dat waarmaken tegen eind dit jaar.

Uitgerekend op de Dag van de Patiënt zeggen Test-Aankoop en de Vlaamse Liga tegen Kanker dat er nog veel werk aan de winkel is om in alle ziekenhuizen de kwaliteit van de zorg te meten en de resultaten op een gebruiksvriendelijke, en dus verstaanbare manier te delen met het grote publiek.

‘Cijfers tonen immers aan dat de verschillen in kwaliteit tussen de ziekenhuizen groot zijn’, aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop. ‘Bovendien is het voor de patiënt momenteel een raadsel op welke gebieden een ziekenhuis goed of ondermaats presteert. Om écht met kennis van zaken te kunnen kiezen, wat een fundamenteel patiëntenrecht is, pleiten we voor een website waarop de kwaliteit van de ziekenhuizen kan vergeleken worden. In het buitenland bestaat dit al.’

Minister Vandeurzen, die de petitie in ontvangst nam, vindt ook dat er stappen gezet moeten worden. ‘Door internationale kwaliteitsaudits aan te moedigen, hebben we al enorme vooruitgang geboekt. Zo’n website met alle resultaten is haalbaar, zelfs al tegen eind 2014.’

Vlaamse ziekenhuizen publiceren sinds december vorig jaar al cijfers over de kwaliteit van hun zorg. Op de websites van de ziekenhuizen is te vinden hoe tevreden patiënten zijn, hoeveel vrouwen met borstkanker in dat ziekenhuis vijf jaar na hun diagnose nog in leven zijn, hoe goed de handhygiëne van artsen en verpleegkundigen er is. Daarmee werd voor het eerst de kwaliteit van onze ziekenhuizen in cijfers gegoten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig