De collega’s van Kompany: van Chinees restaurant tot charmehotel
Good Kompany op de Grote Markt in Brussel. Foto: BELGA
Vrijdag opende Vincent Kompany zijn eerste ‘sportcafé in een hip jasje’: Good Kompany. Een gat in de (Grote) markt denkt u? Neen, veel voetballers gingen hem al voor, met wisselend succes.

Voetballers hebben tijdens het trainen en spelen blijkbaar weinig zin om alleen maar te rusten. Al tijdens hun carrière storten ze zich op nevenprojecten. Zo werd Timmy Simons mede-eigenaar van het Kempense Vastgoedservice. Hij stapte met dat vastgoedbedrijf ook nog eens in het wielrennen via het team Vastgoedservice-Golden Palace.

Maar vooral de horeca trekt aan. Een kleine rondvraag leverde soms enkele onverwachte namen op.

Chinees bij Vadis

Een paar maanden geleden kocht Vadis Odjidja het Chinees restaurant Mee Ah in Sint-Niklaas. De middenvelder van Club Brugge telde 655.000 euro neer voor de verbruikszaal en de aanpalende villa.

Odjidja zal niet zelf in de keuken staan: hij sloot meteen een huurovereenkomst met de huidige uitbaters.

Moussa Dembele, de pingelaar van Tottenham, investeerde twee jaar geleden samen met zijn zus Assita in pand op de Melkmarkt in Antwerpen. ‘Als alles wordt goedgekeurd, willen we in mei 2013 een charmehotel openen. En anders zijn er nog opties. Een handelspand, een aantal appartementen... maar we moeten eerst afwachten’, zei Assita toen. Hoe de plannen nu staan, is niet duidelijk.

Brugse koopmansgeest

Maar een café openen is meestal iets voor na de voetbalcarrière. Een rist oud-spelers staat of stond al achter de toog.

Vooral oud-spelers van Club Brugge waagden zich tijdens en na hun carrière aan een horeca-avontuur. Coryfeeën Kenneth Brylle, Luc ‘Bibi’ Hinderyckx, Marc Degryse en Dennis Van Wijck runden café Los Amigos aan het Jan Breydelstadion. Peter Van der Heyden deed later hetzelfde met Jan Breydel. Ook Henk Houwaart investeerde in de buurt van het stadion, namelijk in De Chalet.

Een andere oud-Bruggespeler, Dirk Medved, week uit naar Limburg en veranderde van team. Hij baat het themacafé in de Cristal Arena van Racing Genk uit.

Horecamagnaat in Antwerpen

Nick Descamps, 12 seizoen SV Waregem en 4 seizoenen Germinal Ekeren, heeft in Antwerpen een klein horeca-imperium uitgebouwd met Wappertien en Rubens Inn op de Wapper en verder nog Boer van Tienen (Mechelseplein) en het Noorderterras (langs de Schelde).

Een andere Essevee-coryfee, Filip Desmet, verwelkomt u graag in Sint-Arnoldus in het centrum van Tiegem.

In Hasselt kon u lange tijd over voetbal doorbomen met Wilfried Van Moer in zijn Café Wembley. En in Opwijk kunt u een potje biljarten bij die andere oud-Rode Duivel, Swat Van der Elst, in zijn Snooker Palace.

Het Vier-programma The sky is the limit leerde Vlaanderen ook Daniel Camus kennen. De ex-speler van onder meer AA Gent, KV Mechelen en La Louvière is nu vooral nachtclubeigenaar. Hij scoorde een hattrick in februari 2013 door Paris Hilton naar zijn Gotha Club in Brussel te halen. (Alleen moest hij een goeie maand later wel de deuren sluiten wegens niet-betaalde facturen.)

Niet alleen voetballers

Het zijn niet alleen voetballers die zich in een horeca-avontuur storten. Bokser Jean-Pierre Coopman investeerde een groot deel van de 4 miljoen frank die hij overhield aan zijn kamp tegen Muhammad Ali in café De Beurze in Roeselare. Een investering die faliekant afliep: de zaak ging overkop door wanbeheer.

Justine Henin opende in Limelette niet alleen een tennisclub, maar ook een restaurant met de originele naam Chez Justine. Nog in Wallonië, in Luik om precies te zijn, runt judoka en Olympisch kampioene van 1988 Ingrid Berghmans de Vital Club, een fitness mét restaurant.

En in Antwerpen krijgt Nick Descamps concurrentie van basketballer Pieter Loridon. Die beheert Mint en Maona, twee broodjeszaken. Hij serveert er zelfs zijn eigen koffie: Café Couture.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig