Waarom het nooit te laat is om te beginnen sporten
Foto: pn

Vergeet peperdure anti-rimpelcrèmes: wetenschappers aan de McMaster universiteit in het Amerikaanse Ohio hebben ontdekt dat regelmatig sporten het verouderingsproces van de huid tegengaat en zelfs kan omkeren.

De onderzoekers wilden testen of muizen baat hebben bij lichaamsbeweging. Ze verdeelden enkele dieren over twee kooien: een met een loopwiel en een zonder loopwiel. Uit hun analyse blijkt dat de dieren zonder loopwiel snel verzwakten, dikker en ongezonder werden dan de muizen die wel de mogelijk hadden om te sporten.

Op basis van die conclusie besloten de vorsers om het experiment uit te voeren op menselijke proefpersonen - 29 mannen en vrouwen tussen de 20 en 84 jaar om precies te zijn. De helft van de deelnemers kreeg de opdracht om gedurende drie maanden drie keer per week te sporten, de andere helft diende niet aan lichaamsbeweging te doen.

Na de testperiode werd een stukje huid ter hoogte van hun achterwerk weggenomen bij alle deelnemers, daar kan de zon immers niet voor huidveroudering zorgen. Uit de stalen bleek dat de huid van de deelnemers die de laatste maanden hadden gesport er veel jonger uitzag dan de huid van de deelnemers die dat niet deden.

In de laatste fase van het onderzoek analyseerden de vorsers de huid van de 65-plussers die voor het experiment weinig aan sport deden. Ze stelden vast dat hun huid er 20 tot 40 jaar jonger uitzag. Dus: het is nooit te laat om te beginnen sporten.

‘Ik wil de resultaten van ons onderzoek niet te veel ophemelen, maar het is duidelijk dat de huidkwaliteit van de deelnemers er na enkele sportsessies op vooruit gaat. Er is echter meer onderzoek nodig naar dit verschijnsel’, zegt onderzoeksleider Mark Tarnopolsky in The New York Times.