Raadgever Hollande neemt ontslag na ‘schoenpoetsschandaal’
Aquilino Morelle. Foto: EPA

Aquilino Morelle, een hoge medewerker van de Franse president François Hollande, heeft vrijdag zijn ontslag aangekondigd. Hij doet dit om zich te kunnen verweren tegen beschuldigingen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belangenconflict én dat hij er een te uitbundige levensstijl op nahoudt.

Onder meer dat hij een privé-schoenenpoetser had ingehuurd om zijn dertig paar handgemaakte ‘gaatjesschoenen’ te poetsen, wordt hem kwalijk genomen. Morelle hield er ook twee privé-chauffeurs op na die ook ingezet werden voor familiereisjes. In tijden van crisis en bijhorende besparingen valt dit niet goed bij de Franse publieke opinie.

Zelf zegt Morelle ‘niets verkeerds’ te hebben gedaan. Zijn blazoen wenst hij nu zelf op te poetsen. De 51-jarige raadgever en ‘ghost writer’ van Hollande, arts van opleiding, zou in 2007 eveneens gewerkt hebben voor zowel het IGAS, de sociale inspectiedienst, als voor een farmaceutisch bedrijf, het Deens Lundbeck. Dat meldde een Franse nieuwssite deze ochtend.

De Franse wet schrijft voor dat mensen in overheidsdienst toestemming aan hun oversten moeten vragen om een tweede betaalde job uit te voeren. Het IGAS liet verstaan niet op de hoogte gebracht te zijn over het dubbele mandaat van Morelle.

Farmabedrijf Lundbeck meldde dat de raadgever van Hollande destijds 12.000 euro ontving en dat hij ‘deuren heeft geopend’ voor het bedrijf. Morelle was in 2007 nog mede-auteur van een rapport over de relatie tussen de farma-sector en het publiek.

Donderdag liet Morelle op zijn Facebookpagina dat hij wel degelijk een contract aan het IGAS heeft overgemaakt, maar het document in kwestie ‘niet gevonden’ krijgt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig