Lunch Garden zaterdag dicht door staking
Foto: BELGA

Er is zaterdag een algemene staking gepland bij de restaurants van keten Lunch Garden. Vakbonden en directie zitten in een sociaal conflict verwikkeld over een toekomstplan van de directie. Daarmee wil Lunch Garden zich ‘conform de markt’ positioneren.

Het gaat om een 24-urenstaking in alle restaurants in heel het land, dixit de vakbonden. Met de actie willen ze een “fors signaal” geven aan de directie dat de ingrijpende maatregelen in de loon-en arbeidsvoorwaarden van het personeel “onaanvaardbaar” zijn.

De directie wil onder meer de openingsuren verlengen en vraagt meer polyvalentie van het personeel. Maar er is ook nog een minderheid van het personeel dat valt onder het oude ‘GB’-statuut, toen de restaurants nog deel uitmaakten van de toenmalige GIB-groep. Die voorwaarden zijn een stuk voordeliger, maar de directie wil er komaf mee maken.

De directie betreurt de staking. Met het bedrijfsplan wil Lunch Garden juist werkgelegenheid garanderen voor de 1.250 personeelsleden, argumenteert algemeen directeur Annick Van Overstraeten. Ze wijst erop dat de lonen bij de 155 werknemers met het oude GB-statuut 50 pct hoger liggen dan in vergelijkbare horecazaken. Voor het gemiddelde loon van de Lunch Garden-medewerker is dat 30 pct. “In de nieuwe vestigingen die we hebben geopend, zijn de voorwaarden 8 à 10 pct beter dan het gemiddelde van de horeca. En daar heb ik geen probleem mee”, aldus Van Overstraeten.

De algemeen directeur hoopt snel weer rond tafel te zitten met de bonden. Volgens ACV-secretaris Rudi Schwartz is op 7 mei nieuw overleg gepland tussen vakbonden en directie.

Lunch Garden telt 74 restaurants, inclusief die ondergebracht bij Total-tankstations. Volgens Van Overstraeten zullen de 24 Lunch Garden-restaurants in handen van franchisenemers en bij de Total-zaken zaterdag open zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig