Japan blijft jagen op walvissen in Stille Oceaan
Foto: AFP

De Japanse minister van Visserij Yoshimasa Hayashi heeft vrijdag gezegd dat het gedeeltelijk doorgaat met de walvisvangst, ondanks een recent verbod van het Internationaal Gerechtshof, het belangrijkste gerechtelijk orgaan van de VN. Eind maart oordeelde dat hof dat de Japanse walvisvangst ‘niet wetenschappelijk’ en ‘illegaal’ is. In een poging om de internationale kritiek te ontmijnen is de regering van plan het doel van 190 walvissen te halveren.

‘We gaan samen met de betrokken ministeries studies laten uitvoeren om in de herfst een nieuw onderzoeksprogramma in te dienen bij de Internationale Walvisvaartcommissie’, aldus de minister, die eraan toevoegde dat er rekening gehouden zal worden met de criteria van het Internationaal Gerechtshof over de wetenschappelijkheid van de walvisvangst.

De regeringsbeslissing laat sommige Japanese walvisvangers toe om later deze maand dwergvinvissen langs de kust te beginnen vangen, anderen zullen in mei naar het noordwesten van de Stille Oceaan kunnen vertrekken om walvissen te vangen. De volgende expeditie naar Antarctica, die volgende winter moest beginnen, wordt geannuleerd. Over 2015-2016 is nog geen beslissing genomen.

Volgens het Hof, in haar beslissing van eind maart, gaat Japan met zijn walvisvangst in tegen een internationaal moratorium op dit soort visserij dat in 1986 was ingesteld. Het Hof oordeelde dat Japan onder een wetenschappelijke dekmantel een commerciële activiteit uitvoert.

Japan had eerder al te kennen gegeven dat het later dit jaar geen walvisvloot naar de Zuidelijke Oceaan zal sturen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig