Vakbond dreigt met algemene spoorstaking
Foto: BELGA

Er dreigt een algemene spoorstaking aan te komen. Dat zegt Jean Pierre Goossens, algemeen secretaris bij de socialistische vakbond ACOD Spoor. Er is groeiende ontevredenheid over het personeelstekort bij de spoorwegen. De christelijke ACV Transcom wacht liever nog wat af.

De stakingsdreiging kwam tot uiting op intern overleg bij de socialistische spoorvakbond. Her en der dreigen blijkbaar spontane acties te ontstaan. Om dat te kanaliseren, bestaat de kans dat een algemene staking wordt georganiseerd. Zeker is dat nog niet. Volgende week is nog overleg gepland met de spoordirectie. Dat overleg wordt afgewacht om al dan niet een stakingsaanzegging in te dienen. Als het effectief tot een staking komt, zou dat 'begin mei' gebeuren.

Luc Piens van ACV Transcom bevestigt dat er op sommige plaatsen bij het spoor een personeelstekort is, met name bij de treinbegeleiders en in sommige seinhuizen. 'We hebben de nodige signalen gegeven aan de directie, en die heeft al een eerste voorstel tot personeelsverschuiving gedaan', zegt Piens. Afhankelijk van hoeveel mensen slagen voor een examen, kan daar nog een tweede golf bijkomen. Van staken is op dit moment nog geen sprake voor ACV Transcom.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig