Bourgeois: ‘Aanpak Uber en Airbnb niet hetzelfde’
Geert Bourgeois Foto: BELGA

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) benadrukt dat de Vlaamse aanpak van verhuurwebsites als Airbnb en Couchsurfing niet op één lijn zit met het Brusselse verbod op de Uber-taxi’s. Bourgeois zei dat op Twitter, even nadat eurocommissaris Neelie Kroes er via de microblogsite meer informatie over vroeg.

Over taxi-alternatief Uber is de voorbije dagen veel inkt gevloeid en zijn vooral ook veel tweets verstuurd. Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) kwam in het oog van de storm terecht met haar pleidooi voor regulering, opgepookt door forse kritiek van de liberale eurocommissaris Kroes.

Diezelfde Kroes toonde vrijdag op Twitter ook interesse in de manier waarop Vlaanderen omgaat met Airbnb en Couchsurfing, waarbij mensen een kamer van hun woning of appartement ter beschikking kunnen stellen voor toeristen. ‘Ik zou graag meer weten over @Airbnb @Couchsurfing in Vlaanderen', tweette ze.

Eerder op de dag raakte immers bekend dat de Vlaamse overheid actief op zoek gaat naar mensen die via internet een kamer van hun woning aanbieden. Ze moeten zich aanmelden en aan bepaalde brandveiligheidseisen voldoen, anders riskeren ze een boete van 250 euro, aldus Gazet van Antwerpen.

Bourgeois haastte zich om die regeling uit het Uber-vaarwater te houden. ‘Plaats verbod #uber en melding #airbnb toch niet op één lijn’, twitterde hij.

De brandveiligheidsregels zijn voor de veiligheid, maar ook voor de creatie van een ‘gelijk speelveld’ met de professionele verhuurders. En als je familie, vrienden of kennissen logies verschaft, is een melding ‘uiteraard’ niet nodig, aldus nog Bourgeois.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig