‘Sluitingsscenario’s van Lanxess zijn al gemaakt’
Foto: Photo News

De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. ‘De sluitingsscenario’s zijn wel degelijk al gemaakt’, aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Hij reageert daarmee op uitlatingen van de vakbonden. Die noemden het dreigement ‘onzin’, omdat het bedrijf nooit een winstgevende vestiging zou sluiten.

‘Bedrijf kapot staken’

Maar volgens Van Wassenhove vergist men zich daar sterk in. ‘Je kan een bedrijf wel degelijk kapot staken, hoe winstgevend het ook is.’ Hij benadrukt dat het bedrijf er alles aan zal doen om tot een akkoord te komen. ‘We willen zo snel mogelijk tot een akkoord komen en dat via sociale dialoog. Maar het moet een aanvaardbaar akkoord worden, voor beide partijen’, zo verduidelijkt hij de interne mededeling van Lanxess, waarin de directie oproept tot constructieve dialoog.

Donderdag kwam vanuit Duitsland de boodschap dat zonder een aanvaardbaar akkoord en een einde aan de staking, die de zevende week ingaat, de fabriek in Zwijndrecht sluit. De rubberfabriek heeft daartoe nog ‘een paar weken’. Bij Lanxess in Zwijndrecht werken 435 mensen.

Donderdag vindt er een personeelsvergadering plaats. Die is georganiseerd door de vakbonden. Het gaat niet om een organisatie van de directie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig