Wie toerist laat overnachten, riskeert boete
Foto: ss

De overheid gaat actief op zoek naar mensen die in hun woning een kamer aanbieden aan toeristen via websites als couchsurfing.org en airbnb.be. Ze krijgen een brief waarin ze op hun verplichtingen worden gewezen. Ze riskeren een boete van 250 euro als ze geen gevolg geven aan die brief. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Op websites zoals airbnb.be en couchsurfing.org kunnen mensen hun woning - al dan niet tegen een kleine vergoeding - ter beschikking stellen van toeristen. Volgens Geert Martin van het departement Internationaal Vlaanderen (de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de vergunning en controle van toeristische logies, red.) is iedereen die toeristen ontvangt en daar openlijk over communiceert, verplicht om zich aan te melden bij de dienst Toeristische Vergunningen.

Er worden ook extra eisen gesteld aan de brandveiligheid van een particuliere woning als er toeristen verblijven. Er moet in de woning duidelijke signalisatie van evacuatiewegen worden aangebracht en er moet een brandblusapparaat aanwezig zijn. De kosten om te voldoen aan de eisen kunnen hoog oplopen.

‘Wie nog niet geregistreerd is, ontvangt een aanmaningsbrief’, zegt Geert Martin. ‘Mensen krijgen de tijd om alles in orde te brengen op het vlak van brandveiligheid en hygiëne. Als ze niet reageren, gaat het dossier naar de cel Handhaving.’ Dan riskeren de ‘verhuurders’ een administratieve boete. ‘Voor alle duidelijkheid: het gaat alleen om mensen die vreemden een slaapplaats aanbieden. Wie een vriend onderdak geeft, valt niet in die categorie.’