Al twaalf doden bij 'dodelijkste ongeval ooit' op Mount Everest
Foto: reuters
Minstens twaalf Nepalese sherpa's zijn vrijdagochtend omgekomen door een lawine op de flanken van de Mount Everest. Het gaat om het dodelijkste ongeval ooit op de hoogste berg ter wereld.

De zoektocht naar mogelijke overlevenden is door de slechte weersomstandigheden afgeblazen. Hoeveel sherpa's vermist worden, is niet duidelijk. Zeven onder hen werden gered.

De lawine vond plaats op de meest populaire route, tussen het basiskamp en kamp 1, om de top van de berg te bereiken. Er raakten ook drie sherpa's zwaargewond en er zouden nog een aantal mensen vermist zijn. 

De sherpa's waren ’s ochtends vroeg vertrokken om, kort voor het hoogseizoen van start gaat, de touwen te herstellen voor alpinisten die de 8.848 meter hoge berg willen beklimmen.

Ze werden verrast door de lawine, die rond kwart voor zeven plaatselijke tijd toesloeg, op zo’n 5.800 meter hoogte, in een zone die ‘popcorn field’ genoemd wordt. Drie helikopters zijn naar het gebied gestuurd om te helpen.

300 doden

Door dit ongeval wordt eens te meer duidelijk welke risico's de sherpa's nemen. Zij zorgen onder meer voor het transport van tenten en proviand en herstellen de touwen die buitenlandse alpinisten helpen om de top te bereiken.

Het was de eerste grote lawine op de Mount Everest van dit klimseizoen. Elk jaar stromen honderden buitenlandse en Nepalese klimmers aan de berg toe om de hoogste piek ter wereld te bedwingen.

Nooit eerder vielen zoveel doden op de flanken van de Mount Everest. In 1996 kwamen acht mensen om tijdens een beklimming. Daarover schreef de journalist en alpinist Jon Krakauer het boek 'Into thin air'. Sinds de eerste beklimming van de berg, in 1953 door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa, Tenzing Norgay, zijn al meer dan 300 mensen omgekomen. 

Al meer dan 4.000 klimmers hebben de top sinds 1953 wel bereikt en het konden navertellen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig