Obama voorzichtig over Oekraïne-deal
Foto: Photo News

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het akkoord over Oost-Oekraïne voorzichtig verwelkomd. Maar het akkoord is volgens hem geen garantie voor een de-escalatie. In dat geval kunnen nieuwe sancties tegen Rusland volgen. Rusland is niet opgezet met de reactie van president Obama.

In Genève bereikten Rusland, Oekraïne, de EU en de VS een akkoord om de situatie in Oost-Oekraïne te ontmijnen. Ze spraken af dat illegale gewapende groepen in Oekraïne de plaatsen moeten verlaten die ze bezet houden. De onderhandelaars beloofden ook amnestie voor de antiregeringsdemonstranten.

‘Ik denk niet dat we over eender wat zeker kunnen zijn in dit stadium. De mogelijkheid bestaat dat de diplomatie tot een de-escalatie van de situatie kan leiden’, reageert het Witte Huis. Maar volgens de Amerikaanse president ‘zullen nog meerdere dagen nodig zijn om te bekijken of de verklaringen concreet worden’.

‘Ik hoop dat we de komende dagen effectief een verbetering zien, maar ik denk niet, gezien de prestaties in het verleden, dat we daar op kunnen rekenen’, verklaarde Obama.

De Amerikaanse president blijft scherp voor Rusland. Hij zei dat de VS en zijn bondgenoten klaar zijn om nieuwe sancties tegen Rusland op te leggen als de situatie niet verbetert. De massale aanwezigheid van soldaten nabij de grens met Oekraïne noemt Obama intimidatie en hij ziet ‘de hand van Rusland’ in de huidige ‘chaos’ in het oosten en zuiden van Oekraïne.

'VS proberen geweld tegen pro-Russische demonstranten wit te wassen'

De Russen zijn niet bepaald tevreden met de verklaringen van de Amerikaanse president Obama. Voor Rusland zijn de dreigementen van nieuwe sancties tegen Rusland 'volstrekt onaanvaardbaar'. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Amerikanen ervan het geweld van de Oekraïense autoriteiten tegen pro-Russische demonstranten in de Oostelijke provincies 'wit te willen wassen'. 

De Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier bestempelde het akkoord als ‘een eerste belangrijke stap’, maar ‘nog vele stappen moeten volgen’. Obama hield ook telefonisch overleg met bondskanselier Angela Merkel, net als met de Britse premier David Cameron.