Het overlijden van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez lokt wereldwijd reacties uit. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigde drie dagen van nationale rouw aan.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur stierf donderdag op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Mexico-Stad. Vorige week keerde hij terug naar zijn huis, nadat hij acht dagen in het ziekenhuis had gelegen met een zware longontsteking.

‘Als eerbetoon aan de nagedachtenis van Gabriel Garcia Márquez kondig ik drie dagen van nationale rouw aan’, zei Santos tijdens een korte toespraak op televisie. 'Duizend jaar van eenzaamheid en verdriet voor de dood van de grootste Colombiaan aller tijden', zei hij verwijzend naar het boek Honderd jaar eenzaamheid.

De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa had ondanks zijn verzuurde relatie Márquez woorden van lof voor zijn Zuid-Amerikaanse confrater. 'Een groot schrijver is gestorven', zei hij aan de krant El Comercio. 'Zijn romans zullen hem overleven en overal te wereld gelezen worden.'

'De wereld heeft een van zijn grootste visionaire schrijvers verloren - en een van mijn favorieten sinds mijn jeugd', verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama.

De vroegere Amerikaanse president Bill Clinton is vereerd dat hij een vriend was van de schrijver. 'Ik was altijd verbaasd door zijn uniek talenten van verbeelding, helderheid van denken en emotionele eerlijkheid.'

De Colombiaanse popster Shakira zegt dat het leven van de schrijver herinnerd zal worden als een uniek geschenk, en als het meest originele verhaal. Op haar website plaatste ze een foto waarop ze Márquez een knuffel geeft (zie onderaan).

De Chileens schrijfster Isabel Allende: 'Hij gaf me motivatie en vrijheid om zelf te beginnen met te schrijven omdat ik in zijn boeken mijn eigen familie, mijn land, vertrouwde personages, de kleur en ritme en onbekrompenheid van mijn continent terugvond.'

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zei dat zijn unieke personages in de harten van miljoenen lezers zullen gegrift blijven. 'Hij heeft zijn spirituele voetafdruk nagelaten in een nieuw tijdperk voor Latijns-Amerika', verklaarde de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

In Aracataca, de geboorteplaats van Márquez hielden buurtbewoners een wake voor de man die de stad beroemd maakte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig