15.615 keer geflitst tijdens marathon donderdag
Foto: © Kris Van de Sande
De 24 uur durende flitsmarathon van de ‘Ik flits mee’-campagne liep vrijdag om 6 uur af. De eerste resultaten, nog zonder de cijfers van de vaste camera's (flitspalen) zijn gekend: 15.615 mensen zijn geflitst, 72 rijbewijzen zijn ingetrokken voor overdreven snelheid. Een bestuurder van een Porsche is met 205 kilometer per uur geflitst op een plaats waar hij maar 90 mocht.

Voor de flitscampagne werkte de federale politie samen met de lokale politiezones, waardoor gegevens van een 130-tal zones (van de 195) verzameld zijn. Uiteindelijk hebben meer dan 700 agenten deelgenomen, en zijn er 500 mobiele flitsers op de baan gezet.

Die mobiele radars hebben 398.485 voertuigen gecontroleerd. 15.615 bestuurders mogen een pv verwachten voor overdreven snelheid. 72 rijbewijzen zijn al ingetrokken.

De marathon was het sluitstuk van de campagne, die liep van 31 maart tot en met 10 april en waarbij burgers mogelijke locaties voor flitscontroles konden doorgeven, leverde 51.767 dergelijke flitslocaties op. Met die suggesties zou rekening worden gehouden voor de ‘flitsmarathon’ van 24 uur, die donderdagochtend om 6 uur van start ging. Problemen werden niet gemeld.

Eerder op de dag werd al duidelijk dat er minder bestuurders te snel reden dan anders. Dat was ook de bedoeling, zegt de politie daarover. 'Bestuurders laten aanvoelen dat - als iedereen zich aan de snelheidsbeperkingen zou houden - het aangenamer en vooral veiliger rijden is.'

West-Vlaanderen

In en rond Roeselare werden amper 6 van de 1.520 gecontroleerde voertuigen geflitst. De zone Mira (Zwevegem, Vichte en Waregem) met 116 hardrijders, de zone Spoorkin (Alveringem, Lo-Reninge en Veurne) met 225 en de zone Damme-Knokke Heist met 90 deden het heel wat minder goed.

In de zone Blankenberge-Zuienkerke konden ze donderdag geen snelheidscontroles houden. De flitscamera was kapot.

Oost-Vlaanderen

Gent heeft een heel slechte beurt had gemaakt. Eén op de vijf gecontroleerde wagens (557 van de 2.725) reed er te snel. De zone Deinze-Zulte deed het beter met 30 overtredingen op 350 gecontroleerde voertuigen.

Uitgerekend op de dag van de flitsmarathon werd trucker Willy Vanmeerhaeghe in Oudenaarde voor het eerst in zijn carrière geflitst. Hij reed er 58 per uur, gecorrigeerd naar 52, in een zone 50.

De voorbeeldzone in Oost-Vlaanderen is die van Eeklo-Kaprijke-Sint-Laureins (maar 13 van de 688 voertuigen reden te hard).

Antwerpen

De lokale politie van Mechelen betrapte dan weer 86 bestuurders op een totaal van 5.600 voertuigen.

Vlaams-Brabant

De meeste voertuigen werden geflitst in zone Hageland. Op 846 gecontroleerde voertuigen reden er 55 te snel. In zone Tienen werden in totaal 39 voertuigen geflitst. Zone Dijleland had het minste werk. Van de 1.053 gecontroleerde voertuigen, reden er slechts 23 te snel.

Wallonië

Er zijn ook al wat resultaten van in Wallonië bekend. In Charleroi werd op twaalf locaties geflitst. Vooral Britten, Duitsers en Italianen liepen er tegen de lamp.

Het (voorlopig) opmerkelijkste resultaat komt echter uit de provincie Luxemburg. Daar werd een bestuurder van een Porsche door een vaste flitscamera vastgelegd. De bestuurder reed 205 kilometer per uur op een plaats waar hij maar 90 mocht.

Succes

De 24 uur durende flitsmarathon, was volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid 'zo'n succes dat er wellicht een tweede komt', schrijft Het Laatste Nieuws

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig