Kapitein Zuid-Koreaanse ferry gearresteerd
De hijskranen die de gezonken ferry voor de kust van Zuid-Korea moeten bergen zijn ter plaatse. Foto: reuters
Het Zuid-Koreaanse gerecht heeft de kapitein gearresteerd van de ferry die eerder deze week voor de kust van Zuid-Korea is gezonken. Dat heeft een verantwoordelijke van de kustwacht laten weten. Aan boord van de ferry zaten honderden scholieren, van wie de meerderheid nog altijd vermist is.


De officier van de kustwacht heeft laten weten geen details te kunnen geven over de beschuldigingen.

Het is nog niet duidelijk waar de kapitein was op het moment dat het ongeluk plaatsvond. Procureur-generaal Park Jae-Eok liet vrijdag wel weten dat de ferry op het moment van het ongeval bestuurd werd door een lagere officier. 

'De derde luitenant stond op het ogenblik van het ongeval aan het roer', zei hij tijdens een persconferentie. 

Het is nog altijd onduidelijk hoe het schip kon zinken. Volgens experten heeft de ferry ofwel een rots geraakt ofwel een erg scherpe bocht gemaakt. De kapitein werd gearresteerd door de Koreaanse autoriteiten en zal zich moeten verantwoorden voor vijf aanklachten. 

28 doden

De 69-jarige kapitein zwaar onder vuur bij de families van de vermisten omdat hij het schip verlaten had terwijl honderden passagiers gevangen zaten. Amper 32 minuten na de eerste noodoproep verliet hij zijn post.

'Het spijt me zo, ik
schaam me diep', zei hij daar donderdag over met gebogen hoofd, bedekt met een kap. Dat hij opvarenden aanvankelijk op het hart drukte op hun plaats te blijven, werd velen fataal.

Intussen staat de dodentol op 28. Het schip had 475 mensen aan boord, onder wie 325 scholieren en 15 leraars. Er zijn nog steeds 271 vermisten, 179 passagiers konden worden gered.

De zoektocht naar de vermisten wordt gehinderd door slecht zicht en sterke stromingen.

In onderstaand filmpje ziet u hoe kwaad de familieleden zijn:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig