'Fysieke proef aspirant-agenten te gemakkelijk'
Foto: belga
De fysieke proef die elke aspirant-agent moet afleggen, is te gemakkelijk. Dat zegt politievakbond ACV die ijveren voor een moeilijkere en aparte proef voor mannen en vrouwen.

Drie minuten en dertig seconden. Zoveel tijd hebben recruten die aan de politieopleiding wil beginnen om een uitgetekend parcours met hindernissen af te leggen. Een zee van tijd, gezien de beperkte moeilijkheidsgraad en dus een lachertje, vinden de vakbonden.

Liefst 97 procent van de toekomstige mannelijke agenten slaagt in de proef. Voor de vrouwen ligt de slaagkans met 65 procent een stuk lager. Wie faalt, moet twee maanden wachten op een nieuwe kans.

Politiebaas Catherine De Bolle is zich bewust van de grote onderlinge verschillen en, zeker voor mannen, overbodige karakter van zo’n proef. Ze startte eerder al een project om te bekijken of de proef niet drastisch aangepast moet worden. Er is al langer een tekort aan agenten, maar de lat om in te stromen mag niet te laag liggen.

Het zou alvast niet de bedoeling zijn om de proef voor vrouwelijke aspiranten makkelijker te maken, eerder om de moeilijkheidsgraad voor mannen gevoelig op te trekken. Er is sprake van een extra uithoudingsproef, de befaamde ‘biep-test.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig