Tot 60 miljoen euro besparen dankzij keuze juiste arts
Als we bij een bezoek aan de dokter steevast kiezen voor een geconventioneerde specialist, die zich houdt aan de prijsafspraken, kunnen we samen tot zeker 60 miljoen euro besparen. Dat heeft de Christelijke Mutualiteit (CM) berekend op basis van de doktersbriefjes van de vijf meest voorkomende specialismen in de periode 2012-2013.

Elk jaar maken ziekenfondsen en dokters afspraken over wat dokters mogen vragen voor een consultatie. Wie dat akkoord aanvaardt, is geconventioneerd en belooft die vastgelegde tarieven te respecteren. Wie niet-geconventioneerd is, mag vragen wat hij wil.

Uit de berekeningen van de CM blijkt dat een patiënt een kwart meer betaalt bij een specialist die niet-geconventioneerd is. Bij een gynaecoloog is dat zelfs 43 procent meer. ‘Dat is veel, en een bedrag dat patiënten eigenlijk kunnen besparen als ze zich vooraf goed informeren’, zegt Karen Mullié, verantwoordelijke voor de patiëntenrechten bij de CM.

Vooraf uitzoeken hoeveel doktersbezoek gaat kosten

Er zijn genoeg manieren om dat uit te zoeken: op de site van het Riziv kan je de naam van je arts opzoeken, en ook verschillende ziekenfondsen hebben een instrument dat toont waar een geconventioneerde arts in je buurt zit. Niet iedereen vindt daar echter de weg naartoe. 

Volgens cijfers van het Riziv is 83 procent van de artsen toegetreden tot het tarievenakkoord 2013-2014. ‘Dat is een aanzienlijk aantal, maar een aantal specialismen scoort slecht: bij de dermatologen, gynaecologen en oogartsen gaat minder dan de helft akkoord met de afspraken. Dat zijn vooral de specialismen die vinden dat ze te weinig vergoed worden.’