Onze beste chocolatiers van a tot z
Foto: rr
Bij Pasen hoort nu eenmaal chocolade (véél chocolade) en dus vinden wij dit een uitgelezen moment om 's lands 25 beste chocolatiers nogmaals op een voetstuk te zetten, zorgvuldig uitgekozen door de recensenten van de gastronomische gids GaultMillau.

L'ALCHIMIE DU CHOCOLAT

Jean-Baptiste Jonné is geen geboren chocolatier, maar werkte als landmeter tot hij zich in 1980 inschreef voor een opleiding tot chocolatier-chef in avondschool. De eerste winkel opende hij in Elsene, maar ondertussen werd het atelier en de winkel geherlokaliseerd naar Waterloo.

>> www.alchimieduchocolat.be

JAN ANDRIES

Deze patissier en chocolatier heeft al meer dan twintig jaar zijn eigen zaak in Meerbeke bij Ninove en zijn artisanale pralines worden tot in Japan verkocht.

>> www.patisseriejanandries.com

FREDERIC BLONDEEL

Het atlier van deze chocolatier bevindt zich in Beauvoorde bij Veurne, maar zijn creaties kunt u vinden in twee winkels, eentje in Koksijde en eentje in hartje Brussel, waar de winkel ook een koffiebar heeft.

>> www.frederic-blondeel.com

BOON

Achter dit Limburgse chocoladehuis gaat Patrick Mertens schuil, de chocolatier-chef die dit jaar ook een uniek Fabergé-paasei mocht ontwerpen voor het Londense Harrods. Via de koffielounge bij het atelier kunt u hem en zijn team zelf aan het werk zien.

>> www.thechocolateexperience.be

CENTO-CHOCOLATES

Cento-Chocolates in Duisburg werd in 2002 opgericht door Geert Decoster, die de kneepjes van het vak leerde bij onder meer de Franse meester-chocolatier Jean-Pierre Richart.

>> www.centho-chocolates.com

CORNÉ PORT-ROYAL

Het Brusselse Corné Port-Royal werd in 1932 gelanceerd door de banketbakker Maurice Corné en heeft naast het bekendste verkooppunt in de Koninginnegalerij heel wat verkooppunten in België en Frankrijk. Vorig jaar werd het bedrijf overgenomen door sectorgenoot Neuhaus.

>> www.corneportroyal.com

LA DACQUOISE

Chocolatier-chef Dimitri Salmon leerde de kneepjes van het vak bij patisserie Lenôtre in Parijs en lanceerde uiteindelijk zijn eigen chocoladehuis in Gozée, een dorpje in Henegouwen.

>> www.la-dacquoise.be

DARCIS

Jean-Philippe Darcis was amper 25 jaar oud toen hij zijn eerste atelier opende in Verviers, nadat hij ervaring had opgedaan bij onder andere Lenôtre en Wittamer.

>> www.darcis.com

DEL REY

Nog zo'n vaste waarde in de chocoladewereld, maar dan met wortels in Antwerpen. Oorspronkelijk opgericht als Maison Ray door Adèle Raymaekers in 1949, maar de winkel kwam in 1983 in handen van Bernard Proot en Anne Seuth.

>> www.delrey.be

DEREMIENS

Chocolatier François Deremiens uit Prouvy werkt niet alleen steeds met verse producten, maar probeert ook zoveel mogelijk streekproducten bij zijn chocoladecreaties te verwerken.

>> www.deremiens.com

DUMON CHOCOLATES

Stephan Dumont ontwikkelde zijn culinaire vaardigheden in Ter Groene Poorte en koos ook Brugge als locatie voor zijn atelier en eerste winkel, maar de chocolaatjes kunnen ondertussen ook al in Hongkong worden gekocht.

>> www.chocolatierdumon.be

CHOCOLATIER GALLER

Jean Galler werd geboren in een Luikse patisseriefamilie en kon dankzij wat geld van zijn familieleden op zijn 21ste starten met een eigen zaak, die ondertussen ook winkels heeft in Parijs en Tokio.

>> www.galler.com

GODIVA

Het verhaal van deze Brusselse chocolatier start in 1926, toen Pierre Draps begon met het maken van pralines. De naam Godiva kwam er pas in 1945, maar was bijzonder geschikt voor de wereldwijde expansie van de chocolatier.

>>> www.godivachocolates.eu

CHOCOLATIER M

In 2012 werd David Maenhout van Chocolatier M in Knokke-Heist door GaultMillau naar voren geschoven als de beste chocolatier van ons land, overigens de allereerste keer dat de restaurantgids dat deed.

>> www.chocolatier-m.be

PIERRE MARCOLINI

Een naam die weinig introductie nodig heeft. Deze Brusselse 'haute chocolatier' heeft naast heel wat verkooppunten in het buitenland ook nog winkels in Antwerpen, Knokke-Heist, Luik en Brugge.

>> www.marcolini.be

NEUHAUS

Het oudste chocoladehuis in het lijstje en vermoedelijk ook het meest actieve, maar in 1857 wel uit de grond gestampt door de Zwitser Jean Neuhaus die naar ons land was geëmigreerd en in de Brusselse Koninginnegalerij een winkeltje opende.

>> www.neuhaus-online-store.com

BENOIT NIHANT

Nog zo'n chocolatier die oorspronkelijk dacht voor iets anders in de wieg te zijn gelegd: Benoît Nihant had een ingenieursdiploma op zak maar besloot net voor zijn dertigste verjaardag om toch toe te geven aan zijn liefde voor chocolade.

>> www.benoitnihant.be

DOMINIQUE PERSOONE

Deze topchocolatier runt samen met zijn vrouw The Chocolate Line met vestigingen in Brugge en Antwerpen, en is goede vriendjes met sterrenchefs zoals Peter Goossens, Gert De Mangeleer en Sergio Herman, aan wiens zaken hij de pralines mag leveren.

>> www.dominiquepersoone.be

PATRICK ROGER

In 2011 landde de Franse chocolatier Patrick Roger in ons land en hij koos de Grote Zavel in Brussel uit als locatie voor een eerste winkel, waar hij zich laat omringen door collega-chocolatiers zoals Pierre Marcolini en Paul Wittamer.

>> www.patrickroger.com

SUKERBUYC

Chcolaterie Sukerbuyc is een van de bekendste chocolatiers uit Brugge: het kleine familiebedrijfje maakt al sinds 1977 chocolade in de Katelijnestraat in de Brugse binnenstad.

>> www.sukerbuyc.be

VAN DENDER

Herman Van Dender is geen onbekende naam in de patisseriewereld: hij gooide meermaals hoge ogen op de Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon. Zijn chocoladetaarten en pralines zijn een hype tot in Japan, en hij maakte ook het dessert voor het huwelijk van prins Laurent en Claire.

>> www.vandender.eu

VERCRUYSSE

Kortrijkzaan Geert Vercruysse timmert al meer dan twintig jaar aan de weg als chocolatier, maar blijft zweren bij een kleinschalige aanpak en werkt om die reden ook bewust niet met Belgische chocolade dat volgens hem een industrieel massaproduct is geworden.

>> www.patisserievercruysse.be

GUNTHER WATTÉ

Nadat hij vijftien jaar bij de patisserie van zijn ouders had gewerkt, opende Gunther Watté in 2007 een eigen zaak in Antwerpen: een chocoladecafé, waar alles ter plekke wordt bereid en desgewenst dus ook meteen kan worden geconsumeerd.

>> www.watte.be

WITTAMER

Nog zo'n familiebedrijfje, dat ondertussen al de kaap van honderd jaar heeft overschreden. Opgericht door Henri Wittamer op nummer zes van de Grote Zavel en sinds 1980 uitgebaat door broer en zus Pauls en Myriam Wittamer.

>> www.wittamer.com

DE ZWARTE VOS

De Zwarte Vos is het alias van chocolatier Bart Van Cauwenberghe uit Astene bij Deinze, sinds 2005 ook benoemd tot Ambassadeur van de Belgische chocolade.

>> www.dezwartevos.be