China kampt met bodemvervuiling op gebied 35 maal zo groot als België
Foto: REUTERS

China heeft toegegeven dat het naast luchtvervuiling ook te kampen heeft met ernstige bodemvervuiling. Naar schatting treft de bodemvervuiling een gebied bijna 35 maal zo groot als België. Dat blijkt uit een studie, waarvan de Chinese overheid vorig jaar nog de publicatie van de resultaten verbood.

De studie liep over een periode van acht jaar, van 2005 tot 2013, en nam 6,3 miljoen vierkante kilometer ofwel twee derde van de totale oppervlakte van China onder de loep. Een zesde daarvan (16,1 procent) bleek te kampen met ernstige bodemvervuiling.

De Chinese overheid gaf toe dat dit geen florissante situatie is en wees de landbouw en de mijnindustrie aan als de voornaamste schuldigen. Meer dan 80 procent van de in de bodem aangetroffen vervuilende stoffen is niet van biologische oorsprong.

De Chinese overheid heeft milieuvervuiling lang ontkend of geminimaliseerd. Meer en meer Chinezen lieten de afgelopen jaren echter hun bezorgdheid en ongenoegen blijken over voornamelijk de luchtvervuiling, die vooral de Chinese steden teistert.

Dat China ook kampt met zware vervuiling van de bodem en waterlopen, is een publiek geheim, maar wordt nu mede onder druk van de publieke opinie ook eindelijk toegegeven door de overheid. President Xi Jinping, die in november 2012 Hu Jintao opvolgde, beloofde al meermaals dat de aanpak van de milieuvervuiling een prioriteit is voor de Chinese regering.