De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft RSB Transmissions Belgium in Tessenderlo failliet verklaard. Dat betekent dat 92 mensen hun baan kwijt zijn. De faling is voornamelijk het gevolg van de herstructurering bij machinefabrikant Caterpillar, die met voorsprong de grootste klant was van RSB.

RSB Transmission Belgium is een bedrijf waar onderdelen voor grondverzetmachines en voor windturbines werden gemaakt. Sinds 2010 was het in handen van een Indiase groep, die het aandelenpakket van het toenmalige Mechanical Supplies International overkocht van Franse investeerders.

Caterpillar

Zo’n 70 procent van de bestellingen kwam van Caterpillar in Gosselies, dat echter een zware herstructurering doormaakt. Onderdeel van het besparingplan bij Caterpillar was het schrappen van de orders bij RSB en de uitbreiding van de eigen productie in Polen.

De leverancier in Tessenderlo geraakte die klap niet te boven. De business van de onderdelen voor windturbines, die als alternatief was opgestart, klapte immers ook in elkaar. Een investeerder of overnemer werd niet gevonden. Vandaar dat de eigenaars uit India de opdracht hadden gegeven aan de lokale directie om de boeken neer te leggen. De schulden liepen al jaren op in de miljoenen.

Geen verrassing

Bij dit faillissement verliezen 92 mensen hun baan. De directie hoopt dat de curator nog een overnemer zal vinden, al lijkt die kans vrij gering. Het nieuws komt voor de vakbonden niet als een verrassing. Er waren al geruime tijd periodes van economische werkloosheid bij RSB.