Philippe Gilbert pakt in Brabantse Pijl eindelijk nog eens de bloemen
Foto: PHOTOPRESS.BE
Philippe Gilbert heeft de 54ste editie van de Brabantse Pijl gewonnen. Onze landgenoot maakte indruk in de finale in en rond Overijse en klopte in de sprint van een elitegroepje Michael Matthews (Orica) en Tony Gallopin (Lotto-Belisol). Voor Gilbert is het de tweede zege in de Brabantse Pijl en de eerste overwinning van het huidige seizoen.

Wielrennen op Sportwereld.be

Rust voor Flandriens

De Brabantse Pijl luidt de periode van de Ardense klassiekers in: de Flandriens leggen er (even) de riem af, het was nu aan de klimmers en de punchers. Aan het parcours voor de 54ste editie wijzigde de organisatie nauwelijks iets, de nadruk lag op de de drie plaatselijke ronden van 23,4 kilometer waarin telkens de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en Schavei moesten overwonnen worden.

Na de start van 171 renners op de Grote Markt in Leuven gingen er drie vroege vogels meteen vandoor. Perrig Quemeneur, Matthias Brandle en Mattia Pozzo, die al snel werden vervoegd door Kiel Reijnen, Giorgio Ceccinel en Christopher Williams. In een mum van tijd steeg de voorsprong van de zes leiders tot 6'10".

Openen op IJskelderlaan

Pas na 120 kilometer koers begon de voorsprong van de leiders voor het eerst te dalen: onder impuls van Lotto-Belisol (dat weer geen man mee had in de ontsnapping), Garmin-Sharp, BMC en Orica-Greenedge werd het tempo in het peloton opgevoerd. De debatten werden geopend op de IJskelderlaan, toen Jurgen Van den Broeck een eerste schifting probeerde door te voeren in het peloton. In het gezelschap van het OPQS-trio Vermote-Serry-Alaphilippe ging hij op zoek naar de vijf overgebleven vluchters, nadat Williams voorin de rol had moeten lossen.

Veel ontsnappingspogingen, weinig gelukkigen

Met nog 36 kilometer voor de boeg werd de spits van de wedstrijd gevormd door een tiental met daarbij onder andere landgenoten Björn Leukemans, Tosh Van der Sande, Bjorn Leukemans en Pieter Serry, overlevende van de vroege vlucht Brändle, en favoriet Gerrans. Zij mochten als leiders de slotronde intrekken. Op 21 kilometer van de finish plaatste Gilbert een versnelling vanuit het peloton, op zoek naar de koplopers. Na een lange en eenzame inspanning reed de winnaar van 2011 het gat dicht, maar tevergeefs, want het jagende peloton slokte iedereen op onder impuls van de CCC-ploeg van Davide Rebellin.

Net voorbij de IJskelderlaan probeerde Wout Poels het nog met een ultieme uitval, maar niemand raakte weg uit het uitgedunde peloton. Ook op de slotklim Schavei viel de ultieme beslissing niet. In het laatste luik van de 'Flanders Classics' kwam Gilbert na 203 kilometer tussen Leuven en Overijse uiteindelijk nipt als eerste over de meet.

Op de erelijst volgt Gilbert de Slovaak Peter Sagan op. Zelf won hij in zijn succesjaar 2011 al eens de Brabantse Pijl.

Top-10:

1. Philippe Gilbert (BMC Racing) 4u52m36s
2. Michael Matthews (Orica) +0"
3. Tony Gallopin (Lotto) +0"
4. Simon Geschke (Giant) +0"
5. Björn Leukemans (Wanty) +0"
6. Nathan Haas (Garmin) +0"
7. Davide Rebellin (CCC) +0"
8. Julien Vermote (Omega Pharma - Quick-Step) +0"
9. Sébastien Reichenbach (IAM Cycling) +0"
10. Alexey Tsatevich (Katyusha) +0"

Bekijk hier de volledige uitslag!