Zo vult u uw belastingbrief probleemloos in
Foto: mat
'Leuker kunnen we het niet maken, eenvoudiger wel', luidt de bekende slogan van de Nederlandse belastingdienst. Helaas, bij ons krijgt de aangifte er elk jaar een pak nieuwe codes bij, waardoor de aangifte er op zijn minst weer ingewikkelder uitziet. Maar eigenlijk is die angst voor de bruine enveloppe helemaal niet nodig. Met deze tips kunt u zonder stress uw belastingbrief volledig invullen.

Om u meteen al enigszins gerust te stellen: u moet nog niet meteen aan de slag. Wie een aangifte indient op papier, moet zorgen dat die ten laatste op 29 juni is ingediend. Voor Tax-on-Web is dat 13 juli. Wie met een mandataris werkt heeft zelfs tot 26 oktober.

En mocht u er aan twijfelen: u moet écht niet alle codes invullen. er zijn dit jaar 885 vakjes, wat er 75 meer zijn dan in 2016. Maar bijna de helft van de Belgen moet minder dan 10 codes invullen. Bij minder dan één op de vijf aangiftes moeten meer dan 20 vakken worden ingevuld. Meer dan zestig invullen komt in de praktijk bijna niet voor. 

1. Als u het nog niet deed: kies voor tax-on-web

De kans is klein dat u nog met een papieren biljet aan de slag gaat. Meer dan de helft van de aangiftes kwam vorig jaar digitaal binnen. Maar toch nog even de voordelen voor wie de tax-on-web gebruikt:

 • Een deel van uw aangifte wordt al automatisch ingevuld door de fiscus. Het gaat voor dit jaar om zo'n 320 codes. Zelfs het gevreesde deel over de woonlening is in sommige vallen al ingevuld.
 • Sommige fouten worden meteen al gesignaleerd, zoals het vergeten in te vullen van een deel van de aangifte)
 • U kan meteen uitrekenen hoeveel je zal terugkrijgen of bijbetalen.
 • U kunt uw aangifte achteraf nog altijd raadplegen, en één keer aanpassen
 • Uw aangifte wordt sneller verwerkt, waardoor je sneller de eindafrekening in de bus kunt krijgen.

2. Zorg dat je kan inloggen

Het aanmaken van een account bij Tax-on-Web is logischerwijze omslachtiger dan een nieuw e-mailadres aan te maken. U moet zich daarvoor identificeren, op een van deze manieren:

 • Met uw elektronische identiteitskaart. In dat geval heeft u een kaartlezer nodig voor uw eID. Die is in veel computerwinkels te koop, maar sommige lezers van bankkaarten zijn ook geschikt hiervoor. U volgt gewoon de stappen op Tax-on-web.
 • Als u geen kaartlezer heeft, kan u een ‘token’ aanvragen bij de administratie. Dit is een kaartje waarop uw persoonlijke toegangscodes staan om in het systeem te kunnen inloggen. Als u vorig jaar al inlogde met een token: zoek het kaartje gewoon op, u kunt deze codes hergebruiken.
 • Inloggen kan ook via een eenmalige code, die u via een app van de overheid kunt verkrijgen. Voor het eerste gebruik moet u echter wel aanmelden op een computer met een kaartlezer. 

3. Hou alle bewijsstukken bij de hand

Veel van de belangrijkste zaken zijn al ingevuld via Tax-on-web. De gegevens van uw loonfiche zullen normaal gezien al op de juiste plek staan. Maar voor u begint is het toch goed om alle bewijsstukken bij de hand te hebben. Zo kunt u controleren of alles wel ingevuld is.

Hoewel u  niet verplicht bent, kunt u ook een scan van de bewijsstukken toevoegen. De kans dat de fiscus u een bijkomende vraag stelt neemt af, en de verwerking van uw aangifte kan zo vlotter gebeuren. Als u de bewijsstukken wil doen, maakt die scans best al op voorhand klaar. 

De meest voorkomende documenten hebben betrekking op:

 • loon
 • afbetaling hypothecair krediet
 • pensioensparen
 • giften
 • kinderopvang
 • onderhoudsgeld
 • aankoop dienstencheques

Ook als je een bepaald document nog niet hebt ontvangen kunt u al een kijkje nemen in tax-on-web: mogelijk is het wel goed binnengekomen bij de fiscus, en dus al opgenomen in uw aangifte.

4. Blik terug

Als u eerder al tax-on-web gebruikte kan het geen kwaad je aangifte van vorig jaar er nog eens bij te nemen. U kunt die snel opvragen eens u ingelogd bent. Voor een belangrijk deel van de mensen is dat voldoende om de aangifte vlot in te vullen. Voor drie op de tien mensen zijn de vooraf ingevulde zaken alles wat ingediend moet worden, vier op de tien moeten nog enkele codes overnemen uit de aangifte van het jaar voordien. 
Maar neem niet zomaar de aangifte van vorig jaar over: sommige codes kunnen aangepast zijn, en ook het in te vullen bedrag zal niet zomaar gelijk zijn. Maar het is op zijn minst handig als leidraad.

5. Bekijk onze tips

Sommige onderdelen van de belastingbrief hebben iets meer aandacht nodig. De komende weken zal De Standaard per thema de belangrijkste zaken aan bod laten komen, met uitgebreide aandacht voor de meest voorkomende problemen, de belangrijkste nieuwigheden en de verradelijkste valkuilen. Lees er alles over op www.standaard.be/belastingaangifte.

6. Vraag hulp

Is uw situatie zo specifiek dat u er toch niet aan uit raakt? Weet dat u een beroep kunt doen op het Contactcenter van de FOD Financiën  op het nummer 02/572.57.57 (8 tot 17u, gewoon tarief), of uw lokale belastingskantoor. Het adres daarvan staat op uw belastingbrief. De fiscus houdt zelfs een aantal zitdagen in verschillende shoppingcentra. Ook gemeenten, vakbonden en banken zijn meestal bereid vragen te beantwoorden.