'Wie donderdag toch nog geflitst wordt, is een uil'
Foto: cia Jansen
De flitsmarathon donderdag is een rondje spierballen rollen van de politie. De lokale zones alleen voeren snelheidscontroles uit op meer dan vijfhonderd locaties in Vlaanderen. ‘Geen enkele camera blijft werkloos’, klinkt het bij de deelnemende zones. 131 van de 195 politiezones doen mee.

De federale politie zet donderdag vijftig camera’s in, de volledige 24 uur tussen 6 uur ’s ochtends en 6 uur ’s ochtends vrijdag. En dat op wisselende locaties en begeleid door motoragenten om de hardrijders meteen te onderscheppen.

Maar de inspanning van de wegpolitie verzinkt in het niet naast de politiemacht die de lokale zones op de been brengen.

Uit een rondvraag bij de Vlaamse en Brusselse politiekorpsen blijkt dat de deelnemende zones meer dan tweehonderd camera’s opstellen. Die zullen geregeld van plaats wisselen. Er zijn al minstens vijfhonderd locaties vastgelegd, maar wellicht zijn dat er nog een pak meer: ongeveer een op de drie zones houdt geheim op hoeveel locaties ze hun mobiele camera’s inzetten.


KAART: Bekijk welke politiezones donderdag deelnemen aan de flitsmarathon en op hoeveel locaties er geflitst zal worden.

De flitsmarathon wordt al sinds eind maart voorbereid via de ‘Ik flits mee’-actie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

De omvang van de controles mag ongezien zijn, toch verwachten veel zones geen recordaantal boetes. ‘We hopen op nul’, zeggen veel korpsen. En daar is een reden voor: ‘Er is de voorbije weken zoveel aandacht gegaan naar de flitsmarathon dat iedereen met de rem op zal rijden’, zegt commissaris Jan Daems van politie Dijleland in Vlaams-Brabant. ‘Wie zich nog laat flitsen, is een ezel.’

In de politiezone Kempenland in Limburg zoeken ze de vergelijking elders in de dierentuin: ‘Wie zich ondanks alle waarschuwingen toch nog laat vangen, is een uil.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig