Voor het eerst huisartsenvakbond
Foto: VUM

Voor het eerst mogen drie artsenvakbonden meedoen aan de artsenverkiezingen die van 6 tot 23 juni plaats hebben. De derde bond is in wezen een Vlaamse huisartsenbond, al heeft hij zich moeten vermommen.

Sinds begin de jaren negentig zoeken (Vlaamse) huisartsen naar een aparte vertegenwoordiging in de ziekteverzekering ‘omdat daar de specialisten altijd de plak zwaaien’. Dat lukte niet omdat de overheid weigert artsenvakbonden te erkennen als ze niet én huisartsen, én specialisten omvatten en als ze niet actief zijn in minstens twee gewesten.

Daarmee behield de overheid feitelijk het duopolie in stand van de grootste artsenvakbond BVAS (overwegend maar niet uitsluitend specialisten) en het kleinere kartel van ASGB, GBO en MoDes dat overwegend maar niet uitsluitend huisartsen groepeert.

De Vlaamse huisartsen van de organisatie Domus Medica zijn erin geslaagd een Alliantie Artsenbelang-Domus Medica/Alliance Avenir des Médecins op de been te brengen waarmee ze een beperkt aantal specialisten en Franstaligen aan zich binden, net genoeg om aan de normen van de wet te voldoen.

De ziekteverzekering besliste gisteren dat die alliantie mag meedoen aan de verkiezingen.