EU wil 80 procent minder plastic zakjes tegen 2019
Foto: VUM

Europa wil tegen 2017 het aantal gebruikte plastic zakjes halveren en tegen 2019 verminderen met tachtig procent. Het gaat om dan om de niet-herbruikbare dunne zakjes. België is nu al een van de beste leerlingen van de klas.

Het Europees parlement heeft een richtlijn gestemd die het gebruik van plastic zakjes drastisch moet inperken. Hoe lidstaten dat moeten doen, is een eigen keuze, maar tegen 2019 moet het gebruik in de EU gedaald zijn met 80 procent.

De ministers moeten de richtlijn in juni nog bespreken in de Raad. Daarmee wordt de tweede stemming in het Europees parlement over de verkiezingen van mei getild.

In de EU worden elk jaar zo’n 100 miljard plastic zakjes gebruikt, 8 miljard daarvan komt als vuilnis terecht in de Europese zeeën. In 94 procent van de magen van vogels aan de Noordzee zit plastic, volgens cijfers van de Europese Commissie.

Het gebruik van plastic zakjes in de verschillende landen van de EU varieert sterk. België is een van de beste leerlingen van de klas, in tegenstelling tot vooral de oost-Europese lidstaten.