Franse premier raakt aan de uitkeringen
Manuel Valls Foto: Photo News

De Franse eerste minister Manuel Valls heeft woensdag in Parijs de details bekendgemaakt van zijn besparingsplan dat tussen 2015 en 2017 50 miljard euro moet opbrengen. Nieuw is vooral dat Valls voor de eerste keer aangeeft dat hij bereid is te raken aan de Franse welvaartsstaat.

De kersverse Franse premier heeft aangekondigd dat bijna alle uitkeringen tot 1 oktober 2015 niet zullen verhogen. Normaal verhogen die elk jaar in functie van de inflatie. Enkel voor het laagste niveau van sociale uitkeringen zal de bevriezing niet gelden. Ook het ambtenarenloon, het woongeld en het kindergeld zal voor oktober 2015 niet meer omhoog gaan.

De bevriezing moet zo’n twee miljard euro opleveren. Valls hoopt ook goed 10 miljard te besparen op de ziekteverzekering en nog eens 11 miljard bij andere sociale diensten. De besparing moet het begrotingstekort doen dalen van de huidige 4 procent naar 3.

‘Ik ben verplicht het Franse volk de waarheid te vertellen’, zei Valls na zijn wekelijkse ontmoeting met president François Hollande. ‘Onze overheidsuitgaven vertegenwoordigen 57 procent van onze nationale rijkdom. We mogen niet boven onze stand leven.’ De nationale vakbond Force Ouvrière reageerde teleurgesteld: ‘De maatregelen zullen de armsten raken en de ongelijkheid doen toenemen.’