‘Neuzekesoorlog’: vergunning van verkopers tijdelijk ingetrokken
Een vechtpartij tussen twee handelaars had de zogenaamde ‘neuzekesoorlog’ opnieuw doen escaleren. Foto: CREDIT: Carlo Coppejans

De Gentse burgemeester heeft de vergunning van twee verkopers van cuberdons op de Gentse Groentenmarket voor twee weken ingetrokken, nadat een vechtpartij tussen de twee handelaars de zogenaamde ‘neuzekesoorlog’ opnieuw had doen escaleren. ‘Tot 1 mei mogen ze niet verkopen op de openbare weg. Als er daarna nog incidenten zijn, kunnen ze hun vergunning definitief verliezen’, zegt burgemeester Daniël Termont.

Het gaat om een conflict tussen twee verkopers die elk met een karretje ‘Gentse neuzekes’ of cuberdons, het kegelvormig paars snoepje dat de laatste jaren opnieuw populair werd, naast elkaar op de Groentenmarket aan de man brengen.

Beide handelaars beweren dat ze de beste snoepjes hebben en zeggen dat de tegenstander op ongeoorloofde wijze klanten afpakt.

In 2011 werden er al eens klappen uitgedeeld in de ‘neuzekesoorlog’, maar vorige week kwam het geschil weer in de aandacht toen de ene verkoper de andere beschuldigde van het uitdelen van een kopstoot.

Tot 1 mei

Burgemeester Termont heeft nu beslist om de vergunning van de twee marktkramers tijdelijk te schorsen. ‘Het moet gedaan zijn’, zegt Termont. ‘Ik heb beide verkopers gezegd dat ze moeten stoppen met vechten. Tot 1 mei mogen ze niet verkopen op de openbare weg. Als er daarna nog incidenten zijn, kunnen ze hun vergunning definitief verliezen. Het intrekken van een vergunning tot inname openbare weg is een uitzonderlijke maatregel, maar ik heb de voorbije dagen te veel klachten gekregen van burgers en toeristen. De ‘neuzekesoorlog’ is geen promotie voor de stad en het plaatst Gent in een slecht daglicht.’

De schorsing gaat om middernacht in en loopt tot 1 mei.