Syrische rebellen beschikken over raketten ‘made in USA’
Syrische rebellen vechten in Ramouseh, een wijk van Aleppo. Foto: REUTERS

Syrische rebellen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde TOW-antitankraketten (tube-launched, optically-traced, wire-guided). Dat schrijft The Washington Post. Wie die raketten geleverd heeft, is nog onduidelijk.

Het zou de eerste keer zijn dat zo’n wapen in de handen valt van de Syrische rebellen. In het verleden heeft de VS die raketten al onder meer aan Turkije geleverd. Aan Saoedi-Arabië zijn 15.000 van die raketten geleverd. Beide landen steunen de Syrische oppositie met wapens.

Medewerkers van de Amerikaanse regering willen geen commentaar geven op het nieuws, aldus nog de krant . Zij ontkennen echter niet dat de Syrische rebellen over die wapens beschikken.

Na lang aarzelen heeft de VS vorig jaar toch ingestemd met het leveren van wapens aan de opstandelingen in de Syrische burgeroorlog. Volgens berichten in de Verenigde Staten zijn er zo goed als geen wapens aangekomen bij de rebellen. Het Witte Huis en Pentagon hebben er verschillende keren op gewezen dat wapens in de handen kunnen vallen van extremistische islamistische groeperingen.