Werkwilligen duiken op aan de poorten van Lanxess Rubber in Zwijndrecht
Foto: sdl

Woensdagmiddag is een groepje arbeiders onder politiebegeleiding tot bij chemiebedrijf Lanxess gekomen om hun wil tot werken uit te drukken, in aansluiting met een groep werkwillige bedienden en kaderleden die dinsdag daarover een open brief verstuurden. Het is niet duidelijk om hoeveel arbeiders het precies gaat. Volgens de werkwilligen ging het om een veertigtal personen, bij de stakingspost hield men het op vijftien arbeiders.

Bij Lanxess Rubber NV loopt al bijna zes weken een staking na afgesprongen cao-onderhandelingen, maar volgens de werkwilligen is er geen draagvlak meer voor de staking. De actie brak op 6 maart uit nadat er geen vergelijk werd gevonden over een voorstel voor een cao, die tweejaarlijks hernieuwd wordt.

De bonden vroegen dat een aantal afspraken binnen de cao gebracht zouden worden, omdat de directie volgens Inge Paeshuys (ACV) al enkele keren in bepaalde afspraken gesnoeid had. Later, tijdens de staking, schortte de directie van Lanxess ook een aantal elementen binnen de oude cao op, onder meer op het vlak van vergoeding van tijdskrediet voor deeltijds werkenden.

Een verzoeningspoging maandag leidde niet tot een oplossing, en de directie sprak dreigende taal over de toekomst van de Zwijndrechtse site. Later die dag verscheen een open brief van een aantal werkwillige kaderleden en bedienden die geloofden dat er ook een grote groep werkwilligen is bij de arbeiders.

‘Minderheid wil blijven staken’

Volgens Philippe Jespers, mechanieker in de centrale werkplaats en aangesloten bij een vakbond, zijn de werkomstandigheden en de verloning bij Lanxess goed en gaat het om een minderheid die de staking wil behouden. ‘De bonden willen maar meer en meer. De directie wil vanalles geven en was bereid nog toe te geven, onder meer over de glijdende werkuren.’

Jespers klaagt ook over een gebrek aan informatie. ‘Vanuit de bonden krijgen we weinig tot geen informatie, het meeste horen we van collega’s of via de pers’, stelt hij. De groep werkwilligen verzamelt nu adressen van andere collega’s om hen te informeren en wil uiteindelijk kunnen stemmen.

ACV en ABVV benadrukken democratisch rekening te willen houden met de wil van de achterban. De personeelsvergadering van woensdagochtend in Kallo, zal volgende week opnieuw plaatsvinden. ‘We zijn ons ervan bewust dat we vandaag misschien niet iedereen bereikt hebben omdat we niet van iedereen een e-mailadres hebben. We gaan een informatiebrief sturen voor de infovergadering volgende week’, aldus Inge Paeshuys (ACV).