Zalando dient klacht in tegen undercoverjournaliste

De onlinewinkelketen Zalando is in Duitsland in een juridisch gevecht verwikkeld met een journaliste van de zender RTL.

De vrouw had maandenlang undercover gewerkt bij het distributiecentrum van Zalando in Erfurt, waarbij ze, onder meer met behulp van verborgen camera, talrijke inbreuken op het Duitse arbeidsrecht aan het licht bracht. De reportage werd maandag uitgezonden. Zalando diende een klacht in tegen de vrouw, voor het schenden van bedrijfsgeheimen.

De journaliste beëindigde haar undercoverwerk op 28 maart en nog diezelfde dag had Zalando een klacht ingediend, bevestigt het bedrijf tegenover Handelsblatt. Het gerecht in Erfurt behandelt de zaak, maar het onderzoek bevindt zich nog maar in de beginfase.

Klimaat van constante angst

Uit de undercoverreportage bleek onder meer dat het personeel ‘in een klimaat van constante angst’ moet werken, schrijft de Financial Times. Ook fysiek was de job in het logistieke centrum erg zwaar: de journaliste legde tijdens een shift van acht uur maar liefst 27 kilometer af in het gebouw. Eén werkneemster getuigde dat er geen dag voorbijging of de ambulance moest worden opgeroepen. Het distributiecentrum in Erfurt is het grootste van Zalando in Duitsland.

Meerderheid personeel tevreden

Een woordvoerder van de onlineketen verdedigde zich door erop te wijzen dat het bedrijf voortdurend zijn processen verbetert. Op de website wordt ook verwezen naar een interne rondvraag waaruit blijkt dat 88 procent van het personeel tevreden is.

Zalando diende wel een klacht in tegen de journaliste, omdat ze de interne bedrijfsprocessen openbaar gemaakt heeft. RTL maakte zich woensdag sterk dat de reporter het dossier zal blijven opvolgen. ‘Ze zal onderzoeken of Zalando de nodige veranderingen heeft aangebracht. We zullen hier verder over berichten.’