De wolf komt dichterbij: ‘We moeten dringend plan voorbereiden’
Foto: Shutterstock

Wolvenkenners zijn het nu wel zeker: de wolf is dichterbij dan ooit. Nadat vorig jaar al eens een wolf werd aangereden in het Nederlandse Luttelgeest, werden de afgelopen weken opnieuw twee wolven gezien aan de Nederlands-Duitse grens. ‘We moeten ons dringend voorbereiden op de terugkeer van de wolf’, vindt Natuurpunt.

Een tijd terug werd een verdwaalde wolf gespot in het Waalse Gédinne. Biologen van het televisieprogramma ‘Dieren in Nesten’ kregen het dier toen voor de lens van een cameraval. Een éénmalig feit? Niet helemaal: ook in Nederland kregen ze het roofdier het voorbije jaar verschillende keren op bezoek. Zo werd op twee militaire oefenterreinen in Meppen en Denekamp (aan de Nederlands-Duitse grens) meerdere keren een wolf gezien.

De wolf is dus volop bezig om zijn plaats opnieuw op te eisen. ‘Het roofdier is genaderd tot in de Vogezen, niet ver van de Belgische grens, en maakt ook in Nederland zijn opwachting. De grensregio bij Duitsland is zeer geschikt leefterrein voor de wolf’, menen Nederlandse zoogdierkenners.

‘Nood aan wolvenplan’

Door de recente ontwikkelingen hebben onze noorderburen aangekondigd dat de wolf een beschermd statuut krijgt. Dat betekent dat niemand het roofdier mag bejagen en dat boeren die slachtoffer zijn van het dier een schadevergoeding kunnen krijgen van de staat.

Ook in België is er nood aan een dergelijk wolvenplan, vindt Natuurpunt. De organisatie acht die anticiperende aanpak noodzakelijk omdat de aanvankelijke fascinatie over de wolf, snel zou kunnen omslaan in een slechte reputatie voor het dier. Gevolg: de volledige uitroeiing. ‘Door de terugkeer van de wolf nu al voor te bereiden, kunnen we een vergelijkbaar scenario in de nabije toekomst vermijden’, aldus Natuurpunt. Een wolvenplan komt er best in samenwerking met jagers, landbouwers, boseigenaars, natuurorganisaties en overheden, luidt het.