Thailand niet langer blij met Chinese toeristen
Poseren voor de ingang van de universiteit van Chiang Mai Foto: AP

De universiteit van Chiang Mai, de grootste stad in het noorden van Thailand, trekt aan de alarmbel. De campus wordt overspoeld door Chinese toeristen die luidruchtig, onbeleefd en vuil zijn, waardoor de toegang nu streng wordt gecontroleerd en toeristen niet langer vrij mogen rondlopen op het terrein.

Door het succes van de film Lost in Thailand uit 2012, de grootste Chinese filmproductie ooit, ontvangt de provincie Chiang Mai - waar een deel van de film werd opgenomen - ruim twintig procent meer toeristen, maar die worden niet langer overal even vrolijk ontvangen.

Zo wordt met Chinese affiches aangeduid dat toeristen die de universiteit van Chiang Mai willen bezoeken, voortaan hun identiteitskaart moeten bovenhalen en niet langer vrijuit mogen rondlopen op de campus. Die maatregel werd ingevoerd nadat de wantoestanden van de Chinese toeristen een dieptepunt hebben bereikt.

De Chinezen zouden niet alleen luidruchtig en onbeleefd zijn naar de studenten en professoren toe, maar ze lappen ook nog eens de verkeersregels aan hun laars en hebben bovendien geen respect voor de omgeving. Dat ze overal rochelen op de grond lijkt soms nog het minst van de zorgen te zijn.

‘Losgebroken varkens’

Ze mogen dan wel veel geld uitgeven, toch ziet Thailand de Chinezen met steeds meer weerzin komen. Wang Yunmei, een Chinese studente in Thailand, schreef vorig jaar zelfs een populair boek over het storende gedrag van haar landgenoten, met de veelzeggende titel Pigs on the loose (wat te vertalen valt als ‘losgebroken varkens’).

Beterschap is niet in zicht: Thailand is een van de favoriete bestemmingen van de Chinezen en nu hun welvaart steil omhoogschiet zullen steeds meer Chinezen voor het eerst een buitenlandse reis boeken. Zo zullen dit jaar naar schatting honderd miljoen Chinezen op een vliegtuig richting buitenland stappen.

Maar net omdat het voor veel Chinezen hun eerste reis is, zijn ze niet vertrouwd met buitenlandse culturen en velen onder hen spreken bovendien geen andere taal waardoor misverstanden moeilijk te vermijden zijn.

De Chinese overheid probeert het gedrag van haar onderdanen enigzins bij te sturen door een gids met richtlijnen uit te geven. Het is dan ook niet de eerste keer dat er wordt geklaagd over het gebrek aan manieren van de Chinezen.

Gebrek aan manieren

In 2013 ontstond nogal wat ophef nadat op een Chinese sociale netwerksite een foto rondging van de zin ‘Ding Jinhao was hier’ die was gekrast op een muur in de 3.500 jaar oude tempel van het Egyptische Luxor. In het Louvre in Parijs hangt al langer een bord dat in het Chinees aangeeft om je behoefte niet te doen op de vloer van het museum.

Thierry Gillier, grote baas bij het Franse modelabel Zadig & Voltaire, had in 2012 bij een interview naar aanleiding van hotelplannen in Parijs nog laten optekenen dat Chinese toeristen niet welkom zouden zijn in het ‘exclusieve’ hotel omdat het zich zou richten naar ‘mensen die op zoek zijn naar rust en privacy’.

Ook in eigen land krijgen we steeds meer Chinezen over de vloer, maar tot dusver werden nog geen grote accidenten opgetekend. Toerisme Vlaanderen nam wel het heft in eigen handen en organiseert praktische seminaries voor gidsen, receptiepersoneel en horecamensen om te leren omgaan met Chinese toeristen en hun gebruiken.