Open VLD: ‘Brussels taxireglement moet ‘Uber-proof’ zijn’
Foto: AP

Meerderheidspartij in het Brussels Parlement Open VLD meent dat het Brusselse taxireglement aangepast moet worden om initiatieven als Uber mogelijk te maken. ‘We mogen niet bang zijn voor vooruitgang. Regels die verbetering in de weg staan moeten zelf weg’, zegt Open VLD-fractieleider Els Ampe.

De liberale politica wil naar eigen zeggen werk maken van ‘een taxireglement dat Uber-proof is en dus open staat voor nieuwe initiatieven’. Ze reageert daarmee op de commotie rond de nieuwe taxidienst Uber. Die mag van de handelsrechter geen ritten meer uitvoeren op straffe van dwangsommen.

De liberale eurocommissaris Neelie Kroes reageerde furieus en zei dat de Brusselse taxiregels de bestaande taxikartels beschermt. Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) vond die uitspraken er ver over: zij vindt dat regels voor de sector nodig zijn om de kwaliteit en veiligheid te garanderen.

Coalitiepartner Open VLD vindt dat de regels ‘toekomstproof’ gemaakt moet worden. ‘We lijken wel een paar eeuwen terug in de tijd: de tijd van de gilden en de hanzen. Een tijd waarin beroepsgroepen de markt sloten voor nieuwe spelers. Zo’n gebrek aan vrije markt is schadelijk voor de consument. Als de markt zich sluit voor nieuwe initiatieven dan betalen consumenten te veel voor een te lage kwaliteit. Het hele Uber-verhaal onderstreept het belang van deze oude wijsheid’, zegt Ampe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in