Standard trekt klacht tegen Ruytinx weer in
Foto: Photo News

Standard zet de gerechtelijke procedure tegen Bjorn Ruytinx en Oud-Heverlee Leuven in de zaak-Carcela stop. Een onafhankelijke expert heeft de Rouches een negatief advies gegeven en de Luikenaars trekken daarom hun klacht weer in.

Play-off 1, 2A/B en 3 Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Standard en Mehdi Carcela daagden OH Leuven-speler Björn Ruytinx eind december voor de rechtbank voor 'agressie met voorbedachten rade'. De spits van OHL blesseerde de Standard-speler tijdens het competitieduel tussen de twee ploegen op 8 december, maar kwam er met een gele kaart en één speeldag schorsing vanaf. Ruytinx ging toen zwaar door op de enkel van Carcela, die zich  revancheerde met een slag waardoor de Marokkaan een schorsing van vier speeldagen kreeg.  Standard vond dat onrechtvaardig en vorderde 1,4 miljoen euro voor de club en 250.000 euro voor Carcela.

De Pro League was echter niet opgezet met dit 'gevaarlijk precedent'. Het kwam daarom tussen en dreigde met een mogelijke uitsluiting voor de Luikse club.
Na tal van vergaderingen binnen de Pro League besliste Standard half januari om zijn gerechtelijke procedure eerst tijdelijk stil te leggen nadat de Pro League beloofde een 'werkgroep tegen zware tackles' op te richten. Er werd ook afgesproken om een onafhankelijk expert aan te stellen en die heeft nu een voor Standard negatief advies gegeven.

'De club respecteert zijn engagement in deze procedure en heeft daarom beslist om de klacht tegen Ruytinx en OHL in te trekken', klinkt het op de website van de Luikenaars.

Op 8 januari werd de zaak ingeleid voor de Luikse ­burgerlijke rechtbank, maar lag even stil toen er een werkgroep rond tackles in het voetbal werd opgericht. Vorige week werden dan de pleitdata vastgelegd in januari 2015, maar zo ver komt het dus niet.

OHL: 'Deze affaire heeft toch wel voor de nodige onrust gezorgd'

Oud-Heverlee Leuven reageert opgelucht op zijn website.  'Een onafhankelijk expert heeft duidelijk gesteld dat de procedure die Standard had opgestart wel degelijk tegen de statuten van de Pro League ingaat. OHL is tevreden dat er eindelijk een punt zal gezet worden achter deze affaire. Die heeft toch wel voor de nodige onrust gezorgd in een sportief moeilijke periode en heeft de club opgezadeld met heel wat kosten waardoor onder meer de financiële planning van het stadiondossier vertraging heeft opgelopen', luidde de mededeling van de Leuvenaars.