Van Broeckhoven en drie buitenlanders eredoctor van UHasselt
Professor Christine Van Broeckhoven. Foto: Michiel Hendryckx

Professor Christine Van Broeckhoven wordt in mei eredoctor aan de Universiteit Hasselt. Naast haar krijgen ook drie buitenlanders een eredoctoraat. Het zijn schrijver-journalist Thomas Friedman, architect Bijoy Jain en professor S. Tamer Cavusgil.

‘Ze hebben met elkaar gemeen dat ze hun blik stevig gericht houden op de wereld en tegelijkertijd, dichtbij, uitdagingen en kansen zien’, aldus professor Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Het is al sinds enkele jaren de traditie dat de Universiteit Hasselt op haar Dies Natalis eredoctoraten uitreikt. Dit academiejaar gebeurt dat onder het thema Think Global, Connect Local, waarbij het werk van de gelauwerden alle grenzen overschrijdt en lokale opportuniteiten creëert.

De faculteit Architectuur en kunst draagt de Indiase architect Bijoy Jain voor als eredoctor. Jain richtte in 1995 het architectencollectief Studio Mumbai op, dat zich onderscheidt door een ontwerpproces waarbij lokale ambachten, bouwtechnieken en materialen samengebracht worden.

De faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen wil professor Tamer Cavusgil (Georgia State University, VS) eren voor zijn baanbrekend onderzoek naar de exportprestatie van kleine en middelgrote ondernemingen.

Professor Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen en VIB), een voordracht van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, behoort tot de wereldtop wat betreft onderzoek naar de genetische basis van onder meer de ziekte van Alzheimer, manisch-depressieve psychose en andere zenuwziekten.

Het instellingseredoctoraat wordt dit jaar uitgereikt aan de Amerikaanse auteur-journalist Thomas L. Friedman. De invloedrijke New York Times-columnist verdiende zijn sporen als verslaggever in het Midden-Oosten en Washington D.C. Friedman ontving tijdens zijn indrukwekkende carrière drie Pulitzers en schreef zes bestsellers.

De eredoctoraten worden op woensdag 28 mei uitgereikt.