Gewapende mannen in stadhuis Donetsk
Een twintigtal gewapende en gemaskerde mannen hebben vanmorgen het stadhuis van Donetsk bezet. Foto: ap
Een twintigtal gewapende en gemaskerde mannen hebben vanmorgen het stadhuis van Donetsk bezet. Ze eisen een referendum over de 'federalisering' van Oekraïne. In Kramatorsk en Slavjansk zijn konvooien met zowel Oekraïense als Russische vlaggen gezien.

De overname van het stadhuis in Donetsk gebeurde zonder dat er schoten werden gelost. De bezetters, die naar eigen tot een lokale organisatie behoren, organiseerden er een persconferentie. Ze eisen het organiseren van een referendum over de federalisering van Oekraïne.

Aan het stadhuis is een eerste barricade opgeworpen. Toch blijft de situatie voorlopig rustig, meldden journalisten ter plaatse.

Kramatorsk

In Kramatorsk blijft de situatie gespannen. Zeven militaire voertuigen met Oekraïense vlag zijn vanmorgen de stad binnengereden. Ze werden kort tegengehouden door een menigte van een dertigtal mensen, maar na een waarschuwingsschot konden de militairen hun weg verderzetten.

The Guardian-correspondent Alec Luhn meldde vanmorgen op Twitter dan weer dat in de stad gewapende pro-Russische betogers op militaire voertuigen rondrijden. De mannen op de gepantserde wagens droegen uniformen zonder kentekens, aldus een fotograaf van AFP.

Na de middag zagen AFP-journalisten hoe Oekraïense militairen in Kramatorsk hun wapens afgaven aan een vertegenwoordiger van de pro-Russische gewapende groeperingen. Eens hun wapens onbruikbaar waren gemaakt, mochten de militairen vervolgens beschikken en rechtsomkeer maken.

Buitgemaakt

Volgens sommige berichten zijn Oekraïense militairen overgelopen naar het pro-Russische kamp. De Duitse krant Der Spiegel pakt uit met een interview met enkele van hen.

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft het verlies van zes pantservoertuigen aan pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne toegegeven. De voertuigen werden in de stad Kramatorsk door inwoners tegengehouden en vervolgens door de activisten overgenomen, luidde het woensdag vanuit Kiev.

Waar de Oekraïense militairen uit de pantservoertuigen zich ophouden, wordt nog onderzocht, klinkt het. Kiev ontkende eerder woensdag het verlies van pantservoertuigen.

Slavjansk

Het pro-Russisch konvooi begaf zich nadien naar de nabijgelegen stad Slavjansk. Persbureau Reuters bevestigt dat zes militaire voertuigen met gewapende mannen Slavjansk zijn binnengereden onder de Russische vlag. De voertuigen zijn voor het lokale stadhuis gestopt dat bezet wordt gehouden door separatisten.

Oekraïense gewapende troepen zijn dinsdag een operatie tegen de separatisten in in het noorden van de regio Donetsk begonnen. Ze namen de luchthaven van Kramatorsk opnieuw in, die in handen was van pro-Russische milities. De interim-president Oleksandr Toertsjinov verklaarde aan het parlement dat de ‘antiterreuroperatie’ was gestart.