Poetin waarschuwt Merkel voor burgeroorlog in Oekraïne
Foto: AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gewaarschuwd voor een ernstige verslechtering van de situatie in Oekraïne. De escalatie van het conflict heeft het land op de rand van een burgeroorlog geduwd, aldus Poetin volgens het Kremlin.

Oekraïne is dinsdag met een antiterreuroperatie begonnen tegen de pro-Russische separatisten. De Russische president noemde de acties van de Oekraïense veiligheidskrachten tegen de pro-Russische gewapende groepen in Oost-Oekraïne een ‘ongrondwettelijke manier om volksprotesten met geweld te onderdrukken’.

Volgens het Kremlin drukten zowel Poetin als Merkel de hoop uit dat de gesprekken van donderdag tussen de VS, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne voor meer stabiliteit in de regio zullen zorgen.

Doorvoer van Russisch gas

Poetin benadrukte in het telefoongesprek bovendien het belang van de stabilisering van de economische situatie in de ex-Sovjetrepubliek, vooral met betrekking tot de doorvoer van Russisch gas naar de EU. Oekraïne is een belangrijk transitland, maar riskeert bankroet te gaan. Eerder waarschuwde Poetin al in een brief naar de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor mogelijke problemen als het land geen Russisch gas meer zou doorvoeren.

De VS lieten dinsdag nog weten de gesprekken van donderdag af te wachten vooraleer te beslissen over eventuele nieuwe sancties tegen Rusland. Volgens de New York Times zou Washington onder meer bekijken of het Igor Sechin op de lijst met mensen die getroffen worden door de Europese sancties zou zetten. Sechin is een vertrouweling van Poetin en de baas van de Russische staatsoliemaatschappij Rostneft.