Belgische directeur van Congolees nationaal park zwaargewond bij aanval
Emmanuel de Merode (archieffoto) Foto: if
Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het nationale park Virunga in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is dinsdag gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen. De Merode werd intussen succesvol geopereerd en verkeert niet meer in levensgevaar. Dat meldt de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

De Merode vertrok zonder escorte vanuit Goma naar Rumangabo, waar zich een belangrijke basis van het Congolees instituut voor het natuurbehoud (ICCN) bevindt, 'toen onbekende gewapende mannen hem in een hinderlaag hebben gelokt', zo klinkt het in een mededeling van de autoriteiten in Noord-Kivu. Hij raakte zwaargewond en kreeg twee kogels in de buikstreek.

Intussen werd de Merode, de jongste zoon van prins Charles Guillaume de Merode, met succes geopereerd. Hij verkeert niet langer in levensgevaar.

Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen en heeft er bij de Congolese autoriteiten op aangedrongen de aanslag op de Merode grondig en met spoed te onderzoeken.

De Belgische ambassadeur in Congo zal bovendien woensdag afreizen van de hoofdstad Kinshasa naar Goma, waar de Merode in het ziekenhuis verblijft. Zodra zijn medische toestand het toelaat, zal hij naar het buitenland worden gebracht voor verdere verzorging, zegt Buitenlandse Zaken nog.

Het Virunga-park werd in 1925 opgericht en is het oudste nationale park in Afrika. Het werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De 43-jarige de Merode is sinds 2008 directeur van het park. Hij levert er al lang strijd tegen stropers.