Indiase rechtbank erkent derde gender
Foto: AP

Het Hooggerechtshof in India heeft transgenders erkend als een derde geslacht. Transgenders zijn ook burgers van India en moeten gelijke kansen krijgen, klinkt het.

‘De erkenning van transgenders als een derde geslacht is geen sociale of medische kwestie, maar een kwestie van mensenrechten’, aldus rechter K.S. Radhakrishnan.

Transgenders moeten in India voortaan als een derde neutraal geslacht behandeld worden. Ze moeten dezelfde sociale en economische voordelen krijgen als andere minderheidsgroepen, zoals quota’s op de arbeidsmarkt.

Een groep militanten onder leiding van Laxmi Narayan Tripathi had in 2012 een klacht ingediend om de erkenning van de rechten van transgenders af te dwingen. ‘Vandaag ben ik voor de eerste keer zeer fier om Indiër te zijn’, zei hij na de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Naar schatting leven zo’n twee miljoen transgenders in India. Volgens activisten leven ze op de rand van de maatschappij, vaak in armoede omdat ze door hun genderidentiteit zijn verstoten. De meesten overleven door te zingen en te dansen, of met bedelen en prostitutie. Mensenrechtengroepen zeggen dat transgenders in India vaak gediscrimineerd worden.