'Begrijp niet dat koning Georges Forrest ereteken geeft'
Jennie Vanlerberghe. Foto: pli

De koning heeft een reeks nieuwe adellijke gunsten en eretekens verleend. Baron Paul Buysse, voorzitter van Bekaert, mag zich voortaan graaf noemen. Ook de omstreden Belgisch-Congolese mijnbouwer Georges Forrest krijgt een ereteken. 'Onbegrijpelijk', vindt 11.11.11.

Georges Forrest, de zakenman die jarenlang actief was in de Congolese mijnbouw, krijgt van de koning de titel 'Grootofficier in de Kroonorde'. 'Wij begrijpen niet dat de koning een ereteken geeft aan een van de actoren uit de mijnbouw', reageert Bogdan Van den Berhghe van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, op het VRT-radionieuws. 

'Verschillende organisaties, zoals de VN, erkennen dat de mijnbouw in Congo voor ernstige problemen heeft gezorgd. Sommigen beweren zelfs dat de mijnbouw de oorlog die er jarenlang heeft gewoed, mee financierde.'

Baronnen en Baronessen

De koning deelde een hele reeks van eretekens uit. Herman Daems, voorzitter van BNP Fortis Paribas, wordt baron, net als Serge Brammertz, procureur bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, en gewezen Electrabel-baas Jean-Pierre Hansen. Jennie Vanlerberghe, journaliste en oprichtster van de Belgische tak van ‘Moeders voor Vrede’, wordt barones.

Jan Raes, directeur van het Amsterdamse Concertgebouworkest, en Johan Swinnen, ambassadeur in Rwanda ten tijde van de genocide, worden baron, net als de ondernemers Jean De Cloedt (ceo van Burco), Guy Hufkens (voorzitter van onder meer Chocolaterie Daskalides) en Marc du Bois, ceo van Spadel. Ridder Ernest de Laminne De Bex mag zich ook baron noemen, net als gewezen decaan van de Luikse rechtsfaculteit Georges de Leval en informaticaexpert Jean Charlent.

Nieuwe baronessen zijn Corinne Hubinont, diensthoofd verloskunde aan de Brusselse ziekenhuizen Saint-Luc en Marie-Claire Léonard, pionier in de integratiesector.

De hoogste titel die wordt uigedeeld, is voor Paul Buysse, die opklimt van baron tot graaf. Thierry Bosquet, ontwerper van opera- en theaterdecors, mag zich voortaan ridder noemen.

Van choreograaf tot buikchirurg

Bij de eretekens zijn de opvallendste namen die van kinderpsychiater Peter Adriaenssens en professor emeritus in de genetica Jean-Jacques Cassiman. Zij worden commandeur in de Leopoldsorde. Historica Sophie De Schaepdrijver en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui worden commandeur in de Kroonorde. Ontwerper Axel Enthoven en de eerder genoemde mijnbouwer Georges Forrest worden Grootofficier in de Kroonorde.

Ook zij kregen eretekens: Naima Charkaoui (directeur van het Minderhedenforum), Baki Topal (Oncoloog aan de KU Leuven), Najat Arbib (magistrate), Hafida Bachir (voorzitter ‘vie féminine’) en Laurence van Ypersele de Strihou (historica aan de UCL). Zij worden commandeur in de Kroonorde. Haid Aït Abederahim (topman aan het SCK in Mol), Felice Dassetto (godsdienstsocioloog), Nordin Maloujahmoum (eerste voorzitter van de moslimexecutieve) en klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele de Strihou worden grootofficier in de Kroonorde. André de Halleux (oprichter en vennoot van Petercam), Jan Lerut (buikchirurg) en kinderpsychiater Philippe Van Meerbeeck worden commandeur in de Leopoldsorde.

De uitreiking van een aantal eretekens kadert in de vijftigste verjaardag van de migratie-akkoorden en de officiële erkenning van de Islamitische eredienst in België.