De Britse krant 'The Guardian' en de Amerikaanse krant 'The Washington Post' zijn bekrood met de Pulitzerprijs voor hun berichtgeving over het afluisterschandaal rond de Amerikaanse geheime dienst NSA. Klokkenluider Edward Snowden is dankbaar voor de prijs. 'Hun werk heeft ons een betere toekomst gegeven', stelt hij.

De journalisten Glenn Greenwald, Ewen MacAskill en Laura Poitras voor The Guardian en Barton Gellman voor The Washington Post kregen de Pulitzer voor hun berichtgeving over de afluisterpraktijken van de NSA.

Voormalig NSA-medewerker Edward Snowden lekte aan de twee kranten geheime documenten die aantoonden dat de Britten en Amerikanen op ongekende schaal informatie van burgers en politici onderscheppen.

Snowden noemde de Pulitzer op de site van The Guardian ‘een overwinning voor iedereen die gelooft dat het publiek kan wegen op de overheid.’ 'Dat zijn we schatplichtig aan de inspanningen van de dappere journalisten en hun collega's die bleven werken onder buitengewone intimidatie (...).

'Mijn inspanningen zouden zinloos geweest zijn zonder de toewijding, passie en vaardigheden van deze kranten', stelt Snowden ook.

De beide kranten haalden het van Newsday uit Long Island bij New York, die over politiegeweld had bericht. De Pulitzer-prijzen worden sinds 1917 uitgereikt en worden wereldwijd beschouwd als de belangrijkste erkenning voor journalisten. Hij wordt ook voor literatuur en muziek toegekend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig