De blikvangers van de culturele lente in Londen
Henri Matisse: the cut-outs Foto: rr
Wie tijdens een citytrip naar de Londense hoofdstad snakt naar een portie cultuur, kan altijd een bezoek brengen aan een van de vele gratis musea. Kent u het British Museum al van binnen en buiten? Dan raden wij u graag deze vijf culturele afspraken aan.

HENRI MATISSE: THE CUT-OUTS

In Tate Modern loopt vanag donderdag een tentoonstelling die focust op het laatste hoofdstuk in de indrukwekkende carrière van de Franse grootmeester Henri Matisse, nadat hij het penseel inruilde voor de schaar. Zijn knipseltechniek zou een vloot vrolijke uitgeknipte vormen (ofwel cut-outs) en collages opleveren op groot formaat. Het Londense museum brengt ruim 120 van die werken, die Matisse maakte tussen 1936 en 1954.

 

>>> Henri Matisse: The Cut-outs loopt nog tot 7 september
www.tate.org.uk

 

 

THE GLAMOUR OF ITALIAN FASHION

Het Victoria and Albert Museum richt zich dit seizoen dan weer op de naoorlogse modegeschiedenis van Italië, waar meer dan 120 outfits en accessoires worden tentoongesteld van grote ontwerpers zoals onder andere Giorgio Armani, Gianni Versace, Dolce & Gabbana en Valentino, maar de expo heeft ook aandacht voor sterren als Elizabeth Taylor en Audrey Hepburn die ooit stijlambassadeurs waren voor de Italiaanse mode.

>>> The Glamour of Italian Fashion 1945-2014 loopt nog tot 27 juli
www.cam.ac.uk

 

VERONESE

De expo Veronese: Magnificence in Renaissence Venice in de National Gallery brengt vijftig van de beste werken van de Italiaanse renaissancemeester Paolo Caliari (beter bekend als Veronese, naar zijn geboorteplaats) samen. Het Londense museum had zelf al tien monumentale werken (Veronese schilderde nu eenmaal voor paleizen en kerken) in zijn bezit, maar die krijgen nu tijdelijk het gezelschap van topstukken uit Italië, de rest van Europa en de Verenigde Staten.

>>> Veronese: Magnificence in Renaissence Venice loopt nog tot 15 juni
www.nationalgallery.org.uk

 

FASHION & GARDENS

Geen zomerseizoen zonder kledingcollecties die bol staan van de bloemenprints, lijkt het wel. Fashion & Gardens in het Garden Museum is de allereerste tentoonstelling die de relatie tussen mode en tuinen onder de loep neemt. Curator Nicola Shulman keerde daarvoor terug tot de zestiende eeuw, maar ook de huidige catwalks komen aan bod, met werk van hedendaagse ontwerpers zoals Valentino, Alexander McQueen en Christopher Bailey.

>>> Fashion & Gardens loopt nog tot 27 april
www.gardenmuseum.org.co.uk

 

BAILEY'S STARDUST

In de National Portrait Gallery ten slotte kunt u naar een grote overzichtstentoonstelling van de Britse fotograaf David Bailey, die in 1958 als 20-jarige werd ontdekt door Vogue. Er zijn meer dan 250 foto's te zien, van beroemde plaatjes zoals een jonge Mick Jagger in de bontjas en diens ex-vrouw Jerry Hall die een schoen wordt aangemeten door Helmut Newton, die thematisch werden verzameld in verschillende zalen.

Modeblogster Susie Bubble vertelt u graag meer over de expo:

>>> Bailey's Stardust loopt nog tot 1 juni
www.npg.org.uk