Twee Belgen genomineerd voor International Woolmark Prize
Jean-Paul Lespagnard

De Belgische modeontwerpers Jean-Paul Lespagnard en Cedric Jacquemyn behoren tot het clubje van Europese genomineerden voor de International Woolmark Prize, de prestigieuze modeprijs die eerder werd weggekaapt door Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld en Christian Wijnants.

De modeprijs die in het leven werd geroepen door The Woolmark Company om merinowol te promoten, is uitgegroeid tot een prestigieuze modeprijs, al was het maar door de bijbehorende fikse geldprijs van 100.000 Australische dollar (ofwel 68.000 euro).

De organistie heeft daarom besloten om dit jaar voor het eerst ook een prijs uit te reiken voor menswear, waardoor er dus twee winnaars zullen zijn.

Dat maakt ook dat we deze keer niet alleen mogen dromen van een nieuwe Belgische winnaar nadat Christian Wijnants de prijs in 2013 wegkaapte, maar ook van een dubbelslag, want tussen de tien Europese genomineerden staat zowel de naam van de Luikse ontwerper Jean-Paul Lespagnard (in de categorie womenswear) als deze van jonge hond Cedric Jacquemyn (in de categorie menswear) te blinken.

De tien finalisten worden tijdens vijf regionale voorrondes (die plaatsvinden in Azië, Australië, India en het Midden-Oosten, Europa en de Verenigde Staten) geselecteerd. Zo worden Lespagnard en Jacquemyn op 8 juli in Parijs verwacht waar ze schetsen van een capsule collectie uit merinowol mogen voorleggen, bestaande uit zes outfits, waarvan een volledig moet worden uitgevoerd.

Een jury (van wie de namen binnenkort worden bekendgemaakt) zal nadien beslissen of ze doorgaan naar de finale. Elk van de tien finalisten ontvangt daarna sowieso 50.000 Australische dollar (ofwel 34.000 euro) om de collectie uit te voeren die zal worden voorgesteld tijdens de internationale finale.

Voor de vijf finalisten menswear vindt die plaats tijdens de mannenmodeweek in Londen in januari 2015, terwijl de vijf finalisten womenswear naar Peking trekken om er in maart 2015 hun collecties voor te stellen.

Naast de eerdergenoemde geldprijs zullen de collecties van beide winnaars ook worden verkocht door bekende internationale boetieks zoals onder andere Colette in Parijs, 10 Corso Como in Milaan en Harvey Nichols in Groot-Brittannië.