Maya Detiège: ‘Niet schrikken als je de andere Maya in straatbeeld ziet’
De bewuste foto Foto: www.facebook.com/maya.detiege.9

Met een opmerkelijk vrouwelijke foto liet Kamerlid Maya Detiège (SP.A) zondag aan haar Facebook-vrienden weten dat ze meer is dan een politica. ‘Soms heb je geen zin om politica te zijn, maar gewoon een vrouw’, schreef ze bij het beeld. ‘Omdat mensen niet meer weten dat ik ook gewoon een mens ben.’ 600 likes en de foto wordt ook een campagnebeeld, beloofde Detiège.

‘Zelfs mensen die ik al lang ken, vragen mij steevast naar wetsvoorstellen en oplossingen, en niet simpelweg “hoe gaat het”?’ De Antwerpse politica Maya Detiège wilde daar wat aan doen en postte zaterdag op Facebook een foto, die haar andere kant moet tonen. Een heel vrouwelijke foto. ‘Zonder het te beseffen, bedoelde ik wellicht ook dat het in de politiek niet eenvoudig is om vrouw te zijn’, zegt ze daarover. ‘Het halfrond is een arena, waar je altijd je harde kant moet tonen.’

De reacties op de foto liegen er alvast niet om. ‘Sexy’, ‘Heel mooi’, ‘Hallo kroket’, klonk het vanuit overwegend mannelijke hoek. Reacties waarvan Detiège naar eigen zeggen moest blozen.

Een stunt voor de verkiezingscampagne is het niet, aldus Detiège. Een liefhebber van de foto stelde op Facebook voor om het beeld voor de campagne voor 25 mei te gebruiken, waarop de 46-jarige politica beloofde posters van de foto te laten drukken bij 600 ‘likes’. ‘Maandagochtend waren het er al 450 à 500, niet schrikken dus als je de andere Maya in het straatbeeld ziet’, lacht Detiège.