Er is een grote doorbraak in het bestrijden van de ziekte hepatitis C. Dat is een virus dat in de lever ontstekingen veroorzaakt en vaak ook kanker. Specialisten hebben een nieuw geneesmiddel ontwikkeld, waarmee patiënten volledig kunnen genezen.

Hepatitis C is een virus dat leidt tot zware leverinfecties en uiteindelijk leverkanker. Het virus wordt vooral via bloed overgedragen. Pas eind jaren tachtig is het ontdekt. ‘Daardoor kon het tot begin jaren negentig via bloedtransfusies worden doorgegeven’, zegt professor Frederik Nevens.

Depressief en grieperig

Wie toen zo besmet raakte, wist het heel lang niet. Hepatitis C sloopt langzaam. Het duurt meestal twintig jaar eer de eerste klachten opduiken. Vaak zijn het wazige klachten over buikpijn. Wanneer de diagnose wordt gesteld, is de lever vaak al verregaand aangetast.

‘Al meer dan 20 jaar zie ik patiënten met hepatitis C en pas nu kan ik hen zeggen: er zit een medicijn aan te komen dat u binnen de drie maanden zal genezen. Uw lever zal helemaal herstellen en u loopt niet langer risico op leverkanker. Dit is niet alleen heel goed nieuws voor de naar schatting 70.000 Belgen met hepatitis C – waarvan slechts 58 procent het al weet – maar ook voor de 170 miljoen besmette mensen wereldwijd,' aldus professor Nevens.