Vijf cultureel verantwoorde weekendtips
De Roze Spion Foto: rr
Zoekt u nog een reden om zondag níet naar Parijs-Roubaix te kijken? Of wilt u die extra vakantiedagen op een cultureel verantwoorde manier doorbrengen? Vijf tips voor u uitgelicht, van Brugge tot Leuven.

- RARE HISTORIES -

Fotografe Carmen De Vos - wier werk ook regelmatig opduikt in De Standaard Magazine - tovert  de Brugse Schipperskapel deze maand om tot 'een boudoir vol ondeugende ontucht'. Ze doet dat met een selectie Polaroidbeelden, waarvoor ze zich deels liet inspireren door bestaande beelden en herinterpreteerde, maar daarnaast zijn er ook heel wat 'fantasierijke herschikkingen van verzamelde indrukken met resultatie die een verandering van de oorspronkelijke verhaallijn beogen', klinkt het.

>>> De expo Rare Histories in De Schipperskapel, Komvest 38, 8000 Brugge is nog tot en met 27 april te bezoeken, elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

- RAVAGE -

Niet alleen in West-Vlaanderen wordt de Groote Oorlog al volop herdacht, ook het Leuvense museum M pakt uit met een tentoonstelling die het honderdjarige jubileum herdenkt. Het uitgangspunt voor deze expo is de ravage die de Duitse troepen nalieten. Ravage is een tentoonstelling over 'kunst en cultuur in tijden van conflict' en kijkt naar hoe hunst door de eeuwen heen werd vernield om mensen mentaal te breken, hoe het vaak ook als oorlogsbuit werd meegenomen, maar evenzeer hoe kunt als dan niet succesvol werd ingezet als propagandamiddel.

>>> De expo Ravage in museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven is nog tot 1 september te bezoeken, op maandag, dinsdag en tijdens het weekend van 11.00 tot 18.00 uur, op donderdag tot 22.00 uur.

 

- THE ART OF THE BRICK -

In de Brusselse Beurs loopt de tentoonstelling The Art of the Brick op zijn laatste benen. Wie de meer dan zeventig kunstwerken van de Amerikaan Nathan Sawaya, volledig gemaakt uit de beroemde legoblokjes, dus nog in het echt wil zien, rept zich dit of volgende weekend best nog richting hoofdstad. U kunt er onder meer interpretaties en reconstructies van beroemde kunstwerken zoals De Denker van Rodin en De Schreeuw van Edvard Munch ontdekken.

>>> De expo The Art of the Brick loopt nog tot en met 21 april in de Beurs, Beursplein 1, 1000 Brussel, elke dag open van 10.00 tot 18.00, in het weekend tot 19.30 uur en op woensdag tot 21.00 uur.

- DE ROZE SPION -

De Belgische kunstenaar Narcisse Tordoir kreeg vrij spel in het Antwerpse Muhka, waar hij voor de tentoonstelling De Roze Spion niet alleen nieuw eigen werk tentoonstelt, maar daar ook een selectie uit de Muhka-collectie en werk uit het Midden-Oosten aan toevoegde. De vijf verschillende onderdelen van de expo worden met elkaar verbonden door de figuur van 'de Oosterling', die als rode draad fungeert voor het bonte geheel.

>>> De expo De Roze Spion in het Muhka, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen loopt nog tot en met 25 mei, open van dinsdag tot en met zondag, telkens van 11.00 tot 18.00 uur, op donderdag tot 21.00 uur.

- VLUCHTERS IN HET LANDSCHAP -

De Antwerpse kunstenaar Erik Nagels haalde vorig jaar alle kranten met zijn opvallend kunstproject ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Ronde van Frankrijk, waarvoor hij levensgrote renners in polyester neerpootte verspreid over heel België, tot het strand van Oostende toe. In het Gentse Augustijnenklooster kunt u in de Paasvakantie naar de gratis tentoonstelling Vluchters in het landschap met schilderijen, tekeningen en objecten van Nagels dat de thema's wielersport en Wereldoorlog I combineert.

>>> De expo Vluchters in het landschap in het Augustijnenklooster, Sint-Margrietstraat 11, 9000 Gent, loopt nog tot zondag 20 april, alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur.