Vanhengel eert 'nonkel Jos'
Foto: rr
Brussels minister Guy Vanhengel verliest met het overlijden van Jos Chabert naar eigen zeggen “een fijne collega” en een vriend. Volgens Vanhengel meed Chabert steevast het conflict en zocht hij naar compromissen. “Jamais par choque, toujours par ondulation” (Nooit in schokken, steeds in golven”), was volgens Vanhengel één van de typische uitspraken van de Brusselse CD&V’er.

Vanhengel heeft Chabert goed gekend. “Tien jaar zaten we letterlijk zij aan zij in de Brusselse regering. We werden vrienden. Thuis noemden de kinderen Chabert nonkel Jos. Hij vond dat geweldig”, aldus Vanhengel.

Veel Brusselse politici hebben volgens Vanhengel ook een en ander te danken aan Chabert. “Jos heeft een ganse generatie politici voorbeeldig geduld, verdraagzaamheid, werklust, de nood aan dossierkennis en allerlei kneepjes van het vak aangeleerd. De wijze waarop hij - die van de generatie was die groot werd dankzij de televisie - de beeldpers bespeelde, was legendarisch”, aldus Vanhengel.

Volgens Vanhengel lag Chabert samen met Charles Picqué mee aan de basis van de Brusselse instellingen. Ook daarbij deed hij zijn reputatie van bruggenbouwer eer aan. “Die Brusselse instellingen konden er slechts komen na het voorzichtig ontmijnen van communautaire spanningen”, stelt Vanhengel.

De Open Vld’er onthoudt ook een andere opvallende uitspraak van Chabert. “Elke taal die ge spreekt, is een brood meer onder de arm”. Een beeldspraak die nog steeds actueel is, meent Vanhengel.

'Bron van inspiratie en bruggenbouwer'

Brussels minister en partijgenoot Brigitte Grouwels zal Jos Chabert vooral herinneren als iemand met een warm hart voor de mensen, zo schrijft ze donderdag op haar blog. “Jos Chabert was een sociaal man én een bruggenbouwer. Chabert heeft mee geschiedenis gemaakt in Brussel, hij is een monument”, vindt ze.

“Zijn vele jaren als Brussels en federaal minister zijn voor ons allen een bron van inspiratie geweest. Zijn lange en rijk gevulde carrière, zijn ongelooflijke inzet en daadkracht, heeft mede van Brussel de stad gemaakt die ze vandaag is. De rode draad doorheen zijn loopbaan was er een van volharding, werklust, passie, maar ook van liefde”, vervolgt Brigitte Grouwels.

Ze haalt ook een aantal anekdotes aan, zoals het verhaal van de ‘gezonde appel’: Telkens Jos Chabert na een parlementair debat terug in de auto zat, at hij een appel. “Om de miserie te vergeten”, zei hij altijd. Als schepen van Meise richtte hij dan weer een taalschool op. “Een taal moet je niet bestrijden”, zei hij altijd. “Je moet ze leren”.

Grouwels denkt dat de herinnering aan Jos Chabert levendig gehouden zal worden door zijn vele politieke daden, zoals de realisatie van de eerste Brusselse metro en zijn maatregelen voor meer verkeersveiligheid.

Verschillende politici reageerden al op Twitter en Facebook op het overlijden van de minister van Staat.