‘Advies bewijst dat auditeur niet wereldvreemd is’
Foto: Jimmy Kets

Dat de auditeur van de Raad van State zich in een advies uitspreekt tegen het verbod op levensbeschouwelijke tekens in het gemeenschaps­onderwijs is “zeer goed nieuws”, zo stelt het Minderhedenforum donderdag in een reactie. Het “bewijst dat de auditeur niet wereldvreemd is”, meldt de organisatie in een persbericht.

Volgens de auditeur van de Raad van State is het algemeen hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs (GO!) niet verenigbaar met het recht op godsdienstbeleving en de vrije me­ningsuiting. Onder meer het argument van de neutraliteit, dat door GO! werd aangevoerd bij de invoering van de regeling, wordt door de auditeur van tafel geveegd. “Neutraliteit is niet gelinkt aan levensbeschouwelijke tekens, maar aan een houding”, zo juicht het Minderhedenforum dat advies toe.

“Bovendien blijft het verbod de kansen van onder andere vele moslima’s en Sikhs op kwaliteitsvol onderwijs en degelijk werk verder ondermijnen”, klinkt het verder. “Dat het hoogste administratieve rechtscollege die redenering vandaag volgt, bewijst dat de auditeur niet wereldvreemd is en diversiteit op de speelplaats echt wil erkennen als een hoeksteen van onze moderne samenleving.”

Het forum wijst er ook op dat de meeste Vlaamse partijen zich scharen achter de opheffing van het verbod op levensbeschouwelijke tekens in het onderwijs. “Dit bekent eindelijk een besef dat een ‘hoofddoekenverbod’ schaamteloos discrimineert”, klinkt het. “De mensen met een migratieachtergrond gaan ervan uit dat dit zich zal weerspiegelen in het nieuwe regeerakkoord na de verkiezingen.”

Een definitieve uitspraak over de kwestie is er nog niet, maar het advies van de auditeur wordt in de meeste gevallen wel gevolgd door de Raad van State.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in