Nederland schrijft officieel downloadverbod uit
The Pirate Bay, een gekende torrentsite Foto: rr

Sinds vandaag is het in Nederland verboden om films, muziek of games te downloaden uit een illegale bron. Voorheen werd het downloaden nog toegestaan onder het mom van de ‘thuiskopie’, waarbij je iets mocht downloaden als het maar voor privégebruik was. Maar dat regeltje verdwijnt naar de prullenbak.

Het Europese Hof van Justitie had Nederland eerder al op de vingers getikt voor de regel rond de thuiskopie. Volgens die ongeschreven wet was de thuiskopieheffing, een extra geldsom die werd betaald bij aankoop van een cd of andere multimediadrager, voldoende om de makers van een werk te compenseren. Dat onze Noorderburen daarbij geen onderscheid maakten of de kopie werd gemaakt uit een geoorloofde bron of een illegale, was voor het Hof een doorn in het oog. ‘De regeling moedigt het verspreiden van illegale werken aan’, oordeelde het Hof.

Het Nederlandse ministerie van Justitie besliste daarom om per direct een nieuwe downloadwet uit te vaardigen. Downloaden vanuit een ongeoorloofde bron, zoals torrents of andere illegale sites, is voortaan dus verboden.

Vreemd genoeg heeft Stichting Brein, de organisatie die zich inzet tegen inbreuken op het auteursrecht, meteen laten weten dat Nederlanders die wel nog illegaal downloaden niks hoeven te vrezen. De stichting blijft zijn pijlen richting op de illegale handelaren, niet op de particulieren. Bovendien hoeft de bestaande wet eigenlijk niet eens aangepast worden, want het stond nergens expliciet vermeld dat downloaden uit illegale bron toegestaan was.