Greenpeace haalt zwaar uit naar Fanc

Zowel de milieu-organsatie Greenpeace België als de beweging Nucléaire Stop Kernenergie haalt zwaar uit naar de Belgische nucleaire toezichthouder Fanc (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), omdat het Fanc tussen 2012 en 2013 tien maanden lang de reactoren van Tihange 2 en Doel 3 heropend heeft.

Uit een onderzoek van experts dat de Europese Groenen en de fractie van de Europese Vrije Alliantie (EVA) donderdagochtend in het Europees parlement in Brussel voorstelden, blijkt dat er heel wat vragen over de veiligheid van Tihange 2 en Doel 3 onbeantwoord blijven.

“Het Fanc faalt in zijn rol als onafhankelijk toezichthouder”, vindt Greenpeace België. “De beslissing om Doel 3 en Tihange 2 te heropenen was lichtzinnig”, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace België, die deel uitmaakte van de groep die de analyse maakte. “Wat doet het Fanc? Het speelt Russische roulette met defecte reactoren. Doel 3 en Tihange 2 moeten definitief gesloten blijven.”

Ook de beweging Nucléaire Stop Kernenergie, die eveneens meewerkte aan het rapport, heeft vragen bij de “verpletterende verantwoordelijkheid van M. Bens, hoofd van het FANC, vroeger in verschillende leidende functies in de kernenergiesector van Electrabel”.

“Waarschijnlijk zal het stilleggen van Tihange 2 en Doel 3 door de top van Electrabel aangegrepen worden om de reactoren van Doel 1 en Doel 2 verder uit te baten, en de steenkoolcentrales op volle toeren te laten draaien”, zegt Leo Tubbax van Nucléaire Stop Kernenergie. “Electrabel heeft bewezen dat het vandaag ‘te groot om te falen’ is en zijn wil kan opleggen aan de regering en de toezichthouder. De macht van dit bedrijf moet gebroken worden, anders staat ons op termijn een kernramp én een klimaatramp te wachten.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in